Skip to content

Blogi > Keskustelua ruoasta myös turismin vauhdittajana

Keskustelua ruoasta myös turismin vauhdittajana

Nyt on aika puhua ravintola-alan mahdollisuuksista. Alan edelleen epävarmasta tilanteesta huolimatta jokainen ravintola vastaa ajan trendeihin tavallaan. Omaa konseptia ei onneksi tarvitse uhrata asiakkaiden houkuttelemiseksi, sillä erilaisille ravintoloille palveluineen sekä elämyksineen löytyy jatkossakin suosijansa.

Seuraava kysymys on, kuinka paljon kysyntää maamme ravintoloilla olisi ulkomaisten kävijöiden joukossa.

Me ravintolatukkuna suuntaamme vahvasti tulevaan ja haluamme ravintola-alan kaiken potentiaalin konkretisoituvan. Nyt tilausta olisi aidolle keskustelulle kotimaisen ruokakulttuurin mahdollisuuksista Suomen vetovoimatekijänä. Jotta keskustelu ei jäisi ilman vaikutuksia, sitä ei voi käydä vain alan sisällä. Valtiovallan kiinnostus maamme kulinaariseen maineeseen on ehdoton edellytys ruokakulttuurimme menestymiseen matkailuvalttina.

 

"Meillä on myös huippuosaajia, joihin luotetaan
rajojemme ulkopuolella. Kaikki mahdollisuudet
menestyä ruokamatkailumaana ovat siis olemassa."

 

Pohjoismaat ovat jo pitkään kyllä kiinnostaneet ulkomailla. Ruokafilosofiamme on tunnistettu ja tunnustettu. Paikallisuus ja suomalaiset laatutuotteet herättävät oikeutetusti ihastelua maailmalla. Meillä on myös huippuosaajia, joihin luotetaan rajojemme ulkopuolella. Kaikki mahdollisuudet menestyä ruokamatkailumaana ovat siis olemassa.

En ole ensimmäinen enkä varmasti viimeinen toivomassa päättäjien mielenkiinnon kohdistumista suomalaiseen ruokakulttuuriin turismin kasvattajana. Asiaa kannattaa nostaa esiin niin pitkään, kunnes muutoksia tapahtuu. Jos poliittinen keskustelu aiheesta puuttuu, myös poliittinen tuki uupuu tulevaisuudessakin.

Keskustelua siis tarvitaan. On hämmentävää, kuinka vähän ruoan merkitys esimerkiksi pääkaupunkimme kilpailussa kongressikaupunkina on esillä missään. Toisaalta on vaikea puhua aiheista, joita ei tunne.

Ruokakulttuurimme kukoistukseksi toivoisin näkeväni enemmän maamme päättäjiä alan tapahtumissa ja kilpailuissa.

Metro-tukulla edistämme ravintola-alan arvostusta ja vetovoimaisuutta toimimalla pääjärjestäjänä ja yhtenä pääyhteistyökumppaneista Vuoden Kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuissa. Kun kyseessä on alan suomenmestaruuskilpailut, yleisön joukossa olisi mukava törmätä myös tiede- ja kulttuuriministeriin.

Näillä mietteillä toivon entistä näkyvämpää sijaa kotimaiselle ruokaosaamiselle maailmalla ja hyviä keskusteluja saman pöydän ääressä ravintola-alan ammattilaisten ja poliitikkojen kesken. Tervetuloa alan tapahtumiin ihastelemaan ja tutustumaan, Suomen päättäjät!

 

- Antti Leistén, BtoB liiketoimintajohtaja, Wihuri Metro-tukku