Skip to content

Blogi > Hyvä viini ja kolme lasia

Hyvä viini ja kolme lasia

Töissä testattu ystävyys alensi kynnystä yhteisen viinibaarin perustamiseen. Syntyi Grape Wine Bar, jonka omistajia yhdistää intohimo hyvän viinin ja ruoan iloihin. Rennon kotoisan tunnelman luomiseksi viinibaari irtautuu kaikesta snobbailusta.

Viini, ruoka ja hyvä elämä. Rentoa tunnelmaa tarjoavan Uudenmaankadun Grape Wine Barin nimi viittaa viiniin alkuperään ja kepeään, hyvätahtoiseen juoruiluun.

Baarin viinilistalta löytyy sekä runsasmakuisia vanhan maailman klassikoita että huikentelevia erikoisuuksia, kiinnostavia makuja niin viininharrastelijoille kuin satunnaisille nautiskelijoillekin. Viinin seuraksi pöytiin kannetaan mehevää burrataa ja ankkarilletteä iloisen puheensorinan taustoittamana.

Ravintolan seinällä oleva taideteos esittää kolmea naista, joihin paikan henki ja tunnelma henkilöityvät. Pitkään alalla työskennelleet naiset ehtivät vuosia haaveilla omilla tahoillaan viinibaarista tai ”ainakin jostain omasta”, kuten yrityksen markkinoinnista vastaava Ninni Björs asian ilmaisee.

MicrosoftTeams-image (32)

Salityöskentelyn lisäksi Ninni Björs vastaa myös ravintolan markkinoinnista.
Monet asiakkaat löytävät paikalle somen kautta.

 

Serviisissä ystävyys punnitaan

Hän ja toimarin saappaisiin hypännyt Pilvi Auvinen tutustuivat vuosia sitten työskennellessään yhdessä Latva-ravintolassa. Ennen Helsinkiin asettumistaan Ninni reissasi ravintola- ja cateringpäällikön roolissa Leviltä Hankoon ja Pilvi puolestaan työskenteli sommelierinä muun muassa Ravintola Juuressa. Siellä hän tutustui Grape Wine Barin keittiöstä vastaavaan Minna Railoon, joka catering- ja ravintolakeikkojen lisäksi toimi TV:n kokki- ja ruokaohjelmien ruokatuottajana. Minnasta tuli luottotyyppi, joka kutsuttiin töihin, kun Juuri Yhtiöiden henkilökunta järjesti omia juhliaan.

Serviiseissä orastavaa ystävyyttä testataan usein kiireellä, haastavilla asiakkailla ja muilla yllätyksillä. Jos ystävyys kestää, on punos yleensä tavallista vahvempaa.

Siksi naisten päätös yhteisestä yrittäjyydestä syntyi sopivan liiketilan löydyttyä intuitiivisesti ja nopeasti. Grape Wine Bar avasi vappuaattona 2020. Silloin baari nosti pienestä keittiöstään 300 lautasta ja tarjoili kahdessa kattauksessa 10 ruokalajin menun ennen kuin tarjoilu piti klo 17 lopettaa.

– Meillä on yhä ennätysmyynti siltä päivältä, Ninni nauraa.

Kolmikko pitää avausajankohtaa osuvana, sillä koronasulku antoi aikaa remontointiin ja yksityiskohtien hiomiseen. Kun ravintola vappuna avasi, oli ihmisille jo kasaantunut painetta päästä ulos nautiskelemaan. Myös taloyhtiössä uusi tulokas toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi.

– Meillä kävi mahtava tuuri, sillä kadullamme on tosi hyvä eurooppalainen viba ja mahtava yhteisöllisyys. Toinen viinibaari La Taperia avasi lähes naapurissamme samaan aikaan, mikäs sen parempi, yhteistyömme toimii oikein hyvin. Myös naapurikampaamon yrittäjä innostui heti liikkeensä eteen tulevasta terassistamme, Pilvi kertoo innostuneena.

MicrosoftTeams-image (29)

Grape Wine Barin sommelierina työskentelevä Pilvi nauttii erityisesti vanhan
maailman viineistä ja puhtaista mauista.

 

Tuttavat talkooapuna

Hyvää tuuria oli myös se, että tila erilliselle Grape Tasting Roomille löytyi vain pari ovea kauempaa. Tilassa on tarkoitus järjestää esimerkiksi yritys- ja ystäväporukoille suunnattuja viinitastingeja eri teemoilla.

Lainaa haettaessa pankit suhtautuivat korona-aikana perustettavaan ravintolaan hieman nihkeästi, mutta yksilölainoina velanotto onnistui. Ravintolan vuokrasopimuksen kaikki postasivat someen yhtä aikaa. Ninnin hallinnoimana some toimii nykyään ravintolan tärkeimpänä mainos- ja viestintäkanavana.

Ravintolaa suunnitellessaan naiset eivät etsineet referenssejä vaan pyrkivät tekemään omannäköistään jälkeä. Tummilla sävyillä ja rosoisilla pinnoilla sisustetun tilan suunnittelussa isona apuna oli Minut Naita, joka on luonut uraa Saudi-Arabiassa. Astiastossa suosittiin kirpparilöytöjä ja ostettiin irtaimistoa toimintansa lopettaneista ravintoloista.

Naiset pitävät itseään onnekkaina myös siinä, että laajan tuttavaverkoston ansiosta monet riensivät avuksi remppahommiin, maalaustalkoisiin, viinikuorman purkuun tai auttoivat verkkosivuston suunnittelussa.

– Monet tuttavistamme työskentelevät alalla itsekin ja siten ravintola-ala on oma yhteisöllinen kuplansa. Vapaalla käymme viihtymässä toistemme ravintoloissa ja yhteisestä intohimostamme, hyvästä ruoasta ja juomasta riittää puhuttavaa loputtomiin, Pilvi kertoo.

 

MicrosoftTeams-image (34)

Keittiöstä vastaava Minna ammentaa menuihinsa inspiraatiota erityisesti
Espanjasta, mutta ei pidä Grape Wine Baria tapas-baarina.

 

Ei pöytävarauksia

Roolijaosta ja visiosta naiset olivat alusta saakka varsin yksimielisiä. Kaikki halusivat baarista rennon ja kotoisan paikan, jossa poiketa yksillä tai viihtyä koko ilta.

– Alussa teimme fiiliksellä pieniä annoksia, spekuloimme mahdollista menua ja listalle sopivia viinejä. Halusimme viinien rinnalle laadukkaan ruokatuotteen, mahdollisuuden tilata pientä suolaista ja makeaakin. Nyt käy usein niin, että asiakkaat tulevat viinille, mutta päättävätkin naapuripöytien annokset nähtyään tilata myös ruokaa, Minna kertoo.

Menujen suunnittelussa häntä inspiroi erityisesti Espanja, jossa hän on asunut pitkiä aikoja.

Baarimenulta löytyy viinibaariin kuuluvia klassikkoja, kuten juustoja ja leikkeleitä, sekä muutama sesongin mukaan vaihtuva annos. Rentoudesta kertoo myös se, ettei ravintolaan oteta varauksia kuin sunnuntaille, jolloin vietetään brunssihenkistä Slow Sundayta. Tällöin viinien kanssa tarjoillaan neljän ruokalajin kokonaisuus.

Tilaa yllätyksille

Viinivalinnoissa Grape Wine Barissa suositaan pieniä tiloja ja -tuottajia. Listalta löytyy rohkeita ja leveämpiä makuja, mutta myös helposti juotavia vaihtoehtoja.

Pääpaino on vanhassa maailmassa, minkä lisäksi Pilvi on poiminut listalle myös vähemmän tunnettujen viinimaiden, kuten Slovakian ja Tsekkien erikoisuuksia. Joukossa on myös trendikkäitä natuja, vaikka niitä ei tehdä erityistä numeroa. Niidenkin kohdalla paino on puhtaammissa viineissä.

Pilvin mukaan suomalaiset asiakkaat ovat viinien suhteen varsin avarakatseisia ja avoimia.

– Asiakkaamme eivät ole fakkiintuneita tiettyihin maihin tai tuottajiin, vaan haluavat viiniä tilatessaan yllättyä. Vaihdamme lasiviinejämme kerran viikossa, jotta kantiksillekin riittää aina uutta kokeiltavaa.

Viiniin baarissa suhtaudutaan mutkattomasti maataloustuotteena. Siihen kuuluu, että tarjoillessa viinit esitellään asiakkaalle lyhyesti. Jos tämä haluaa kuulla niistä lisää ja keskustella, se mielihyvin onnistuu.

Naisten mielestä hyvä asiakaspalvelu ja tunnelman luominen edellyttävät kykyä aistia, hakevatko asiakkaat kontaktia vai viihtyvätkö he paremmin omassa seurassaan.

Tarjoilussa kaikilla on oma tyylinsä. Pilvi on oman kuvailunsa mukaan yliampuva, ja Ninni rauhallisempi. Kolmantena salissa työskentelee yrityksen ainoa työntekijä, ravintolapäällikkö Emmi Tarkiainen, jolla on luontainen kyky asiakkaiden kanssa höpöttelyyn.

– Koemme vahvuudeksemme, että meillä on yli parinkymmenen vuoden kokemus alalta. Yleensä ensimmäinen sananvaihto paljastaa, millä aaltopituudella ollaan, Ninni sanoo.

Koska makuja on monenlaisia, Ninni muistuttaa, ettei ole mikään rikos sanoa, ettei viini miellytä ja pyytää jotain muuta. Jos laseittain myytävistä viineistä löydy asiakkaan makuun sopivaa vaihtoehtoa, ei pullon avaaminen ole ongelma.

– Meillä ei snobbailla eikä meillä ole tyhmiä kysymyksiä. En halua, että yhdellekään asiakkaallemme tulisi olo, ettei hän muka tietäisi viineistä tarpeeksi, Pilvi jatkaa.

Aikaa yhteisiin juttuihin

Ennen yhteisen yrityksen perustamista kumppanukset laativat selkeän liiketoimintasuunnitelman. Pilvin mukaan suunnitelma auttaa vision kirkastamisessa erityisesti, jos ajatukset ovat välillä lähteä laukalle.

Toinen hyödyllinen työkalu on osakassopimus, jossa määritellään osakkaiden työpanokset, sekä se, miten mahdollisia osinkoja jaetaan ja käytetään.

– On parempi päättää etukäteen, halutaanko osinkoja nostaa vai käyttää investointeihin ja toiminnan kehittämiseen. Tunteja emme pysty laskemaan, mutta jaamme tulot tasan ja pyrimme kaikki tekemään yhtä paljon hommia, Ninni sanoo.

Kiireisinä päivinä haasteena on löytää aikaa jutteluun ja asioiden läpikäymiseen. Jos kränää jostain syntyy, johtuu se yleensä kiireestä ja kolmikon luonteiden eritempoisuudesta.

– Olemme ihmisinä varsin eritempoisia ja -tahtisia. Itse voin olla helvetin raskas, kun haluan että asiat toteutetaan heti. Koska olemme yrityksemme tärkein voimavara, meillä pitäisi olla enemmän aikaa pitää ideointi- ja suunnittelupalavereja ja tehdä yhdessä myös kivoja juttuja. Jos puhumiselle ei ole aikaa, asiat voivat jäädä hiertämään, mutta kun ne on selvitetty emme niitä enää kaivele. Tärkeintä on, että olemme isoista linjoista yhtä mieltä, Pilvi kertoo. 

Teksti: Anna Väre
Kuvat: Ateljee Mäntyniemi, Mikko Mäntyniemi

Tämä artikkeli on alunperin julkaistu Gastronomie-lehdessä 1/2022. Lue koko lehti täällä >>