Skip to content

Blogi > Signature-annos: Rydbergin pihvi à la Strindberg

Signature-annos: Rydbergin pihvi à la Strindberg

Cafe Strindbergin klassikon aateloivat reilu voi, laadukkaat raaka-aineet ja täyteläinen punaviinikastike.

Rydbergin pihvi on klassikko, joka hiillostetun lohen tapaan on ollut Cafe Strindbergin listalla vuoden 1992 avajaisista alkaen. Ravintolassa yli 15 vuotta palvellut tarjoilija Harri Laari kertoo annoksen historian juontavan tukholmalaiseen hotelli Rydbergiin, jossa kulttuuriväkeä palvellut keittiömestari kehitteli sen 1800-luvun lopulla.

”Suosio on pysynyt. Annos maistuu lounaalla lähifirmojen liikemiehille monta kertaa viikossa, eikä sen listalta poistamista voisi edes harkita”, Harri kertoo.

 

              Signature-Cafe-Strindberg-Rydbergin-pihviSignature-Cafe-Strindberg-valmistus     

Annoksen ”pihvi” on paloiteltu ja reilussa voissa paistettu härän sisäfile, joka saa rinnalleen reippaan keon voilla ja ruohosipulilla maustettuja perunakuutioita. Mureaksi paistetun lihan maustaa talon yhdeksän tuntia keitelty ja naudanluulla ja paahdetuilla kasviksilla maustettu punaviinikastike. Annoksen kruunaavat sipuli ja munankeltuainen. Lisukkeet, etikkapunajuuri ja maustekurkut, tarjoillaan erikseen.

”Paistamisen jälkeen raaka-aineet pyöräytetään vielä voinokareessa, mikä lisää makujen mehevyyttä”, vuoromestari Tony Holmström kertoo.

 

Wihuri Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkosen kanssa annosta maistelevan ruoka-alan monitoimiyrittäjän ja Foody Allen Oy sisältöjohtajan, Teresa Välimäen, mukaan annoksessa on jotain tuttua ja rahvaanomaista, mutta se on samalla pari napsua tavallista pyttipannua hienostuneempi.

”Annos edustaa klassista lohturuokaosastoa, joka toimii, kun ei halua lähteä kokeilemaan uutta. Siinä missä uusien annosten maistelu tapahtuu usein seurassa, lohturuokaa voi hyvin käydä syömässä myös yksin”, Teresa sanoo.


Strindbergin menulla annos on pysynyt lähes muuttumattomana, vain lihan toimittajaa on vuosien myötä vaihdeltu.

”Klassikon tekevät raaka-aineet ja ikä. Näin yksinkertaisessa annoksessa lihan ja perunan laatu on todella tärkeää. Annoksen arvoa ylentävät myös hienostunut kastike sekä annoksen tarjoileminen vadilta”, Juuse summaa.

 

Gastronomie-julkaisumme Signature-osiossa Wihuri Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkonen kutsuu vieraakseen alan vaikuttajia maistelemaan klassikkoannoksia. Tutustu Gastronomie-julkaisuihimme täällä.


Teksti Anna Väre
Kuvat Mikko Mäntyniemi