Wihuri Metro-tukun logistiikkakeskus on saavuttanut GOLD-tasoisen ympäristöluokituksen ja sille on myönnetty käytönaikainen LEED v4.1-ympäristösertifikaatti ensimmäisenä Suomessa.
Wihuri Metro-tukun ympäristöluokituksen hakuprosessi on nyt valmistunut ja huipentunut myönnettyyn ympäristösertifikaattiin. Vuoden mittaan logistiikkakeskuksessa on työstetty ympäristötehokkaita toimintamalleja mm. ulkoalueiden hoitoon, kiinteistöhuoltoon ja siivoukseen, jätehuoltoon sekä hankintoihin liittyen. Kuluneena keväänä järjestettiin lisäksi viestinnällisesti näkyvä LEED -kampanja, jossa tuotiin ympäristöteemoja näkyviksi logistiikkakeskuksen toimiston ja varaston työntekijöiden keskuuteen. Tarkoituksena oli järjestää niin sisäisesti kuin ulkoisesti näkyvä kampanja, jonka avulla voidaan hakea Wihuri Metro-tukun logistiikkakeskukselle käytönaikaista LEED -ympäristösertifikaattia. Neljän viikon mittainen viestintäkampanja onnistuikin loistavasti!
Projektin aikana suoritettiin lisäksi energiakatselmus ja siihen liittyviä energiatehokkuustoimenpiteitä. Energiakatselmuksessa löydetty energiansäästön potentiaali vastasi 13 % vuotuisista energia- ja vesikustannuksista, ja parannustoimenpiteiden takaisinmaksuaika oli noin 4 vuotta. Toimenpiteiden yhteenlaskettu CO2-päästövähenemä oli noin 90 tCO2, mikä vastaa noin 18 omakotitalon vuotuista CO2-päästöä. Logistiikkakeskuksen kulutusluvut puhuivat sen puolesta, että logistiikkakeskukselle voitiin myöntää käytönaikainen GOLD -tason ympäristösertifikaatti ja Wihurin Metro-tukulle myönnetty käytönaikainen LEED v4.1-ympäristösertifikaatti onkin ensimmäinen Suomessa.
- Meillä on tehty rakennusvaiheesta saakka pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä tämän ympäristösertifikaatin eteen. Hienoa, että olemme nyt tässä! Muodollisuudet tarkentuvat vielä myöhemmin syksyllä ja saamme sertifikaatin varmasti nähtäville logistiikkakeskukseenkin, summaa projektia vetänyt laatu- ja riskienhallintapäällikkö Petri Laurila.
Projektista sertifikaatiksi
v4.1-ympäristösertifikaatin projekti käynnistettiin jo 12.9.2018. Tästä lähtien on valmisteltu sertifioinnin edellyttämiä toimintamalleja sekä varmistettu logistiikkakeskuksen käytänteiden vaatimuksenmukaisuutta. Maaliskuussa 2019 käynnistyi kolmen kuukauden mittainen seurantajakso, jonka aikana kerättiin energiankulutustiedot (sähkö, kaukolämpö), vedenkulutus ja jätekertymät kuluneen 12 kk:n ajalta. Tämä seurantajakso huipentui neljän viikon mittaiseen näyttävään viestintäkampanjaan toukokuussa 2019. Seurantajakson jälkeen kesäkuussa käynnistyi sertifioinnin valmistelu ja elokuun alussa saimme tiedon, että Wihurin logistiikkakeskus on saavuttanut GOLD-tasoisen ympäristöluokituksen 73 pisteellä!
- Samalla rakennuksesta tuli ensimmäinen Suomessa LEED EB v4.1-luokituksen saanut rakennus. Tässä tapauksessa pohjalla olevan hankevaiheen LEED-luokituksen johdosta kyseessä on nyt ns. uudelleensertifiointi, avaa Katariina Aarnio Green Building Partnersilta. Green Building Partners toimi konsulttina tässä projektissa.
Mikä on LEED?
Lyhenne LEED tulee sanoista Leadership in Energy and Environmental Design ja se on kansainvälisesti käytetyin kiinteistöjen ympäristöluokitusjärjestelmä. LEED -sertifikaatti on maailmanlaajuisesti tunnettu laatujärjestelmä. Sertifioinneilla voidaan luokitella kaiken tyyppisiä rakennuksia ja niihin liittyviä toimenpiteitä täysin uusista rakennusprojekteista käytössä olevien rakennusten ylläpitoon ja huoltoon asti.
Wihuri Metro-tukun logistiikkakeskukselle on myönnetty syksyllä 2018 GOLD- tason LEED -sertifikaatti jo rakennusvaiheessa tehdystä hyvästä työstä ja nyt oli aika hakea käytön aikaista ympäristösertifikaattia. Rakennusvaiheen ikuisesti voimassa oleva sertifikaatti kertoo, että logistiikkakeskuksen rakentamisvaihe on toteutettu tiukkojen ympäristökriteereiden mukaisesti.
LEED EB v4.1 koostuu kuudesta eri osa-alueesta, joiden suorituskykyä arvioidaan sertifiointiprojektin aikana. Saadakseen sertifioinnin rakennuksen ja sen toiminnan tulee täyttää kuhunkin osa-alueeseen liittyvät vaatimukset tarpeeksi hyvin. Arvioitavia osa-alueita ovat rakennuksen käyttäjien liikkuminen rakennukseen, vedenkäytön tehokkuus, energiankäytön tehokkuus, syntyvän jätteen määrä sekä kierrätysaste ja rakennuksessa käytettävät tuotteet, tontin hallinta sekä sisäilman laatu ja siihen vaikuttavat asiat.