Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija sekä Bocuse d’Or Academy Finland ry ovat aloittaneet yhteistyön karsintakilpailujen ja semifinaalien osalta. Yhteisen tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja selkeyttää ravintola-alan ammattilaisten kilpailupolkua kansainväliselle huipulle.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija ovat ravintola-alan suomenmestaruuskilpailut ja Bocuse d’Or kansainvälinen gastronominen maailmanmestaruuskilpailu. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit ja Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailut järjestetään tänä vuonna peräkkäisinä päivinä 27.–28.5. Turun Logomossa. Yhteisellä tapahtumakokonaisuudella halutaan kehittää suomalaista ruokakulttuuria, herättää laajasti kiinnostusta kotimaista gastronomiaa kohtaan sekä nostaa alan tekijöiden osaamista suuren yleisön tietoisuuteen.
”Yhdessä pystymme tarjoamaan uniikin tilaisuuden kokea kotimaista ruokakulttuuria ja nähdä huipputason työskentelyä läheltä. Tavoittamalla suuremman yleisön sekä paremman näkyvyyden lisäämme alan veto- ja elinvoimaa, mikä on kilpailuiden yhteinen tavoite”, kertoo Bocuse d’Or Academy Finland ry:n projektijohtaja Tiina Isohanni.
Yhteistyö on ainutlaatuista eikä vastaavaa tehdä muissa Pohjoismaissa. Kilpailuorganisaatiot uskovat, että Suomen ruokakulttuurin kehittyminen edellyttää yhteistyötä kaikilta alan toimijoilta.
”Toivon, että voimme näyttää esimerkkiä, mitä saadaan aikaan, kun päätetään tehdä asioita yhdessä. Konkreettisilla teoilla rakennamme yhdessä mielikuvia ja ravintola-alaa oikeaan suuntaan. Ravintola-ala on täynnä onnistumisia ja haluamme tuoda alan esiin positiivisessa valossa. Haluamme, että ihmiset löytävät suomalaiset ruokatapahtumat helposti lähestyttävinä ja mielenkiintoisina”, kertoo Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen pääjärjestäjän Wihuri Metro-tukun valikoima- ja markkinointijohtaja Emilia Santavuori.
Turun kaupunki toimii kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtumakokonaisuuden pääyhteistyökumppanina ja mahdollistaa alan kilpailujen nivoutumisen myös osaksi kaupungin ruokakulttuuria. Kokonaisuudesta muodostuu sosiaalinen tapahtuma sekä ravintola-alan tekijöille, kuluttajille että kaupunkilaisille.
Selkeämpi kilpailupolku ravintola-alan tekijöille
Yhdistämällä Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit ja Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailut tuetaan myös alan osaajien urakehitystä pidemmällä aikajänteellä.
”Yhteistyö helpottaa ravintola-alan toimijoita, kun vuodessa on vain yksi isompi kilpailukokonaisuus, jota voi seurata. Keskittämällä huomionsa kahteen peräkkäiseen päivään toukokuussa on heti kartalla siitä, missä alan kirkkain kärki menee”, sanoo Bocuse d’Or Academy Finlandin hallituksen puheenjohtaja Tommi Tuominen.
Vuoden Kokki -kilpailusta on luontevaa jatkaa suomenmestaruuden jälkeen kansainväliselle tasolle Bocuse d’Oriin.
”Moni Bocuse d’Or -edustaja on ensin voittanut Vuoden Kokin, joten on hienoa saada kilpailut lähemmäs toisiaan. Yhteistyön myötä pääsee näkemään, mitä seuraavan tason kilpailut tarkoittavat oman kehittymisen näkökulmasta. Lisäksi kilpailut ovat verkostoitumistapahtumia, millä on suuri merkitys oman ammattitaidon kasvattamiselle”, kommentoi Vuoden Kokki -tuomariston jäsen ja Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkonen (Vuoden Kokki 2004).
Hakuaika sekä Bocuse d’Or -edustajaksi että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuihin alkaa perjantaina 21.2.2025. Hakuohjeet julkaistaan www.bocusedor.fi ja www.vuodenkokki.fi.
Lisätietoja antavat:
Tiina Isohanni
Bocuse d’Or Academy Finland ry
Projektijohtaja
tiina@helsinkiinsight.fi
+358 50 536 8635
Emilia Santavuori
Metro-tukku, Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija pääjärjestäjä- ja yhteistyökumppani
Valikoima- ja markkinointijohtaja
emilia.santavuori@wihuri.fi
+358 44 284 2855
Tommi Tuominen
Bocuse d’Or Academy Finland ry
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja
tommi@restaurantdemo.fi
+358 50 5753799
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija –kilpailut ovat keittiön ja salin ammattilaisten suomenmestaruuskilpailut. Kilpailut järjestetään vuosittain ja ne koostuvat kahdesta eri tapahtumasta, semifinaalista ja finaalista. Kotimaista huippuosaamista ja -toimijoita esiin tuomalla kilpailut lisäävät alan arvostusta ja vetovoimaisuutta.
Ravintola-alan elämyksellisyyttä, ammattitaitoa ja moninaisuutta esiin tuovan tapahtuman pääyhteistyökumppaneina toimivat pääjärjestäjän, Wihuri Metro-tukun lisäksi Viking Line Abp, Metos Oy, Messukeskus ja Arla Pro. Semifinaaleissa pääyhteistyökumppanina toimii lisäksi Turun kaupunki. Yhdessä Vuoden Kokki Akatemian, Vuoden Tarjoilija -verkoston ja muiden yhteistyötahojen kanssa mahdollistamme koko ravintola-alaa edistävän tapahtuman.
Bocuse d’Or -kilpailu
Bocuse d’Or on kansainvälinen gastronominen maailmanmestaruuskilpailu, jonka finaali järjestetään kahden vuoden välein Lyonissa, Ranskassa.
Ensimmäinen Bocuse d’Or -kilpailu pidettiin vuonna 1987 ranskalaisen kokkimestarin, Paul Bocusen kunniaksi. Kilpailun tarkoituksena on edistää gastronomian kehittymistä. Paul Bocuse on tunnettu innovatiivisesta otteestaan ruoanlaittoon.
Kisakausi kestää kaksi vuotta. Ensin maakohtaisesta osakilpailusta voittajajoukkue pääsee maanosansa osakilpailuun, josta parhaiten sijoittuneet jatkavat Bocuse d’Or -maailmanmestaruuskilpailuun. Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta. Pitkäaikainen yhteistyö Kespron kanssa mahdollistaa kilpailukauden järjestämisen Suomen osalta.