Skip to content

Blogi > Hiiohoi! – Elämyksiä meren äärellä

Hiiohoi! – Elämyksiä meren äärellä

Yritystapahtumissa elämyksellisyys merkitsee yhä useammin yhteistä aikaa ja rentoa viihtymistä. Merellisiä saaristoelämyksiä järjestävän Hiiohoin kyydissä mieleenpainuvimmat elämykset koetaan silloin, kun männyt huojuvat ja sää myrskyää. 

Vuodesta 2012 yritys- ja yksityistilaisuuksia järjestänyt Hiiohoi ammentaa sesongeista ja vuodenajoista niin että roihuaa. Toimitusjohtaja Henri Sunin mukaan yrityksen osaaminen nousee parhaaseen loistoonsa haastavissa olosuhteissa.

Yrityksen Espoon Suvisaaristossa toimiviin kohteisiin, Herröön ja Paveniin, matka onnistuu vain meriteitse, mutta sesonki ei ajoitu pelkästään kesään. Vuoden kierrossa saarikohteisiin päästään ensi kertaa usein jo huhtikuussa ja viimeiset merimatkat tehdään marraskuun pimeydessä. Yrittäjien mukaan parhaat elämykset syntyvät silloin.

”Aurinkoisena kesäpäivänä jokainen voi viettää rannalla kivan päivän, mutta meidän kohteemme ovat upeimmillaan syksyisin, kun ulkona tuulee ja myrskyää ja sisällä palavat kynttilät ja takkatuli”, Henri kertoo.

”Myös matkustaminen pimeällä merellä vain kuun ja aluksen valojen varassa on monelle 
monelle ikimuistoinen kokemus.”

 

Kiire söi pitkät lounaat

Yrityksen kolmanteen kohteeseen, Vuosaaren sataman tutumassa sijaitsevaan Ruusuniemeen pääsee myös autolla ja siten kohde palvelee asiakkaita vuoden ympäri.

Arkkitehti Keijo Petäjän vuonna 1974 suunnitteleman rakennuksen ja meren välissä kurottavat männyt luovat tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina. Minimaalista designia edustava, puupaneloinnilla ja punatiiliseinillä vuorattu rakennus hehkuu aikakautensa charmia. Takassa roihuava tuli kutsuu viihtymään ja rentoutumaan isoista ikkunoista avautuvan maiseman äärelle.

Rakennus suunniteltiin alkuaan Valmetin telakan edustus- ja juhlatilaksi ja sen seinille kehystetyt valokuvat esittävät aikansa suurmiehiä allekirjoittamassa kauppasopimuksia ja viihtymässä pitkillä lounailla.

Nykyisessä työelämässä pitkät ja kosteat lounaat ovat jääneet pitkälti menneeseen. Koska ajasta on tullut yhä tärkeämpi resurssi, on työkavereiden kanssa vietetty aika vähentynyt ja tyky-päivissäkin yhdistyvät asia ja huvi. Henrin mukaan harva haluaa enää lähteä firman kanssa vain ryyppäämään.

”Nykyään keskustelu ja rento yhdessä oleminen ovat usein yritystapahtumien tärkein kokemus. 
Meillä merimatka kohteisiimme on jo itsessään elämys. Ja tietenkin osa vieraista haluaa aina saunoa, ja etenkin ulkomaalaisille meri ja avanto ovat eksoottisia kokemuksia.”

 

Henkilökohtaista palvelua ja tilannetajua

Henrin mukaan onnistunut elämys koostuu hyvästä tunnelmasta ja kokonaisuuden toimivuudesta.

”Merellinen luonto ja saaristomaisemat rentouttavat nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta. Muuten räätälöimme tapahtuman aina yrityksen toiveiden mukaisesti.”

Se, että Hiiohoi vastaa kaikista järjestelyistä, vapauttaa myös asiakasyritysten vastuuhenkilöt nauttimaan tapahtumasta muiden mukana.

”Emme vuokraa vain seiniä ja kattoa, vaan keskitymme henkilökohtaiseen palveluun ja tunnelman luomiseen. Haluamme tarjota asiakkaillemme jotain merkityksellistä, mikä on heidän aikansa ja rahansa arvoista. Kaikilla työntekijöillämme on vahva tahto ja valmiustila onnistua tekemisessään.”

Tapahtumapaikkojen lisäksi Hiiohoi-yritykseen kuuluu myös oma catering-firma Haikala Catering, joka on erikoistunut kokonaisvaltaiseen catering-palveluun ja ravintolatasoisiin yksityisillallisiin off-site-kohteissa, kuten kesämökillä.

 

Haasteet ruokkivat tekemistä

Keittiössä keskitytään vahvasti sesonkien tarjontaan.

”Satsaamme lähiruokaan ja kotimaisiin raaka-aineisiin. Laadun lisäksi mietimme aina myös hiilijalanjälkeämme, vastuullisuutta ja hävikkiä. Esimerkiksi hummerin voi varsin hyvin korvata tanskalaisella kuningasravulla. Se, että pidättyy käyttämästä tiettyjä raaka-aineita, on hyvä tapa haastaa itseään keittiössä. Vastuulliset valinnat eivät koskaan saa olla kompromissi hyvästä mausta”, ruoasta vastaava keittiöpäällikkö Simo Harrivaara sanoo.

Myös Vuoden Kokki -kilpailuun osallistuminen on hänelle tapa kehittää osaamista. Viime vuonna hän sijoittui kilpailussa pronssille ja edellisenä vuonna hänet palkittiin vuoden 2022 keittiöpäällikkönä PRO-gaalassa. 

Kilpailuissa hän kokee löytävänsä uusia tapoja ja tekniikoita päivittäiseen tekemiseen. Sitä voi olla esimerkiksi japanilaisten tekniikoiden hyödyntäminen kotimaisten raaka-aineiden käsittelyssä.

”Uskon ruuan tulevaisuuden liittyvän siihen, kuinka maailman eri keittiöiden annoksia voi valmistaa paikallisesti, eli tehdä vaikka mozzarellaa suomalaisista raaka-aineista”, Simo arvioi.

Simon Hiiohoille suunnittelemat menut nojaavat vahvasti villikalaan ja kasviksiin. Lihanhimoisille tarjoillaan pääosin riistaa ja karitsaa. Lisukkeet seurueille tarjoillaan niin, että jokainen voi ottaa niitä haluamansa määrän, eikä kukaan jää nälkäiseksi.

Monipuoliselle, ravintola- ja tapahtuma-alan osaajista koostuvalle tiimille kiehtovinta tapahtumien järjestämisessä ovat muuttuvien olosuhteiden tuomat haasteet ja mahdollisuus haastaa itseään ongelmien ratkomisessa.

”Hyvin suunniteltuna tilaisuuden onnistuminen ei ole säästä kiinni. Varmistamme aina, että asiakkaamme voivat nauttia upeista puitteista vuodenajasta riippumatta”, Henri sanoo.