SUK:n ja SEKESin yritysneuvojat antavat nyt maksutonta ja luottamuksellista neuvonta-apua, johon myös ravintolayrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.
Ensin katsotaan, mikä on yrityksen kassan tilanne, käydään läpi laskut ja ollaan yhteydessä tavarantoimittajiin. Seuraavaksi tarkistetaan verotus ja ollaan yhteydessä eläkevakuutusyhtiöön, vuokranantajaan ja pankkiin. Tämän jälkeen keskustellaan työntekijöiden kanssa ja ollaan yhteydessä asiakkaisiin.
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) toimitusjohtaja Susanna Kallama listaa ohjeita ravintoloille koronakriisissä. Olennaista on varmistaa yrityksen kassan tilanne ja riittävyys akuutteihin, välttämättömiin menoihin. Maksuaikaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyytää ja esimerkiksi verojen maksujärjestelyjen kautta voi saada tilanteeseen helpotusta juuri nyt.
Kallaman tärkein neuvo yrittäjille on, että nyt kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä yritysneuvojaan – huolimatta siitä, onko oma tilanne kutakuinkin hallinnassa vai päällä täysi lamaannus.
“Uusyrityskeskusten, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry:n sekä muutaman muun tahon yritysneuvojat antavat nyt maksutonta ja luottamuksellista neuvonta-apua yrittäjille. Ringissä on viisisataa neuvojaa, jotka kukin tuntevat oman alueensa tilanteen ja osaavat kertoa, mitä oman alueen kunnat tekevät.”
Susanna Kallama, SUK
Yritysneuvojiin saa yhteyden Yrittäjät.fi-sivustolta löytyvän Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolle kootun yhteystietolistan avulla. Sivulla olevan aluevalikon kautta saa tietoonsa omalla alueella sijaitsevat neuvojat yhteystietoineen. Sitten ei kun vain puhelin kouraan tai linkin kautta suoraan ajanvaraukseen.
“Paljon on vielä yrittäjiä, jotka eivät tiedä että tällainen vaihtoehto on olemassa eikä yrittäjän tarvitse maksaa kenellekään siitä, että saa apua vaikkapa Business Finlandin hakemuksen tekoon. Vaikka itsestä tuntuisi, että kaikki tehtävissä oleva on jo tehty, kannattaa silti ottaa neuvojaan yhteyttä. Ulkopuolinen pystyy katsomaan kuplan ulkopuolelta asiaa, ja kun neuvojan kanssa varmistaa, että oikeat asiat on tehty, se antaa rauhaa.”
Suomen hallitus on luvannut tukea yrityksiä taloudellisesti kriisin aikana, mutta monelle yrittäjälle rahoitusmahdollisuudet näyttäytyvät läpipääsemättömänä viidakkona.
“Koronarahoitus on vielä uusi asia ja alkaa vasta pikkuhiljaa selkeytymään. Siksi on tärkeää tehdä ensin toimenpiteet oman kassan suhteen, jotta se saadaan riittämään mahdollisimman kauan. Yrittäjän kannalta ei ole myöskään aivan yksinkertaista löytää oikeaa rahoitushakemusta, koska tukia on niin monta erilaista. On maltettava etsiä oikeat hakemukset ja katsoa niiden hakuohjeet rauhassa”, Susanna Kallama toteaa.
Kun kriisitilanteessa hakee rahoitusta, on tärkeintä ensin ymmärtää, että tuet ja rahoitusmahdollisuudet riippuvat yrityksen koosta. Toinen olennainen seikka on huomioida tarkasti, mihin eri tukia voi hyödyntää. Esimerkiksi Business Finlandin tuet on tarkoitettu kehitystyöhön, ei käyttöpääomaksi. Niitä ei siis voi hakea palkkojen maksuun tai verkkokaupan perustamiseksi. Yhtenä tarjottuna rahoitusvaihtoehtona yrittäjä voi myös anoa lainaa oman pankkinsa kautta, ja hakea sille Finnveran takausta.
Rahoitus yli viisi henkeä työllistäville yrityksille:
Business Finlandilta voivat hakea tukea yritykset, joissa on töissä kuusi henkeä tai enemmän. Ensisijainen tuki on 10 000 euron arvoinen kehittämisrahoitus, jota voi hakea mitä tahansa itselle uutta toimenpidettä varten, lukuun ottamatta hankintoja ja jakelukanavia.
“Ravintoloiden kannalta olennaista on ymmärtää, että tukea ei anneta käyttöpääomaksi olemassa olevaa tekemistä varten eikä esimerkiksi verkkokaupan pystyttämiseen, sen kieltää EU-direktiivi. Sen sijaan sitä voi saada uusien tuotteiden ja jakelutapojen suunnitteluun ja kehittämiseen, eli sillä voi selvittää uusia kohderyhmiä tai suunnitella uusia liiketoimintoja, tuotannon organisoimista tai uusia alihankkijaketjuja.”
Lue lisää Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoituksesta häiriötilanteissa.
Rahoitus alle kuusi henkeä työllistäville yrityksille:
Ely-keskus on oikea paikka hakea rahoitusta, jos yrityksessä on omistajan lisäksi töissä yksikin muu työntekijä säännöllisesti.
“Ely-keskusten sivuilta löytyy tarkat ohjeet mihin ja kenelle mikäkin tuki on. Uusien tukien lisäksi Ely-keskuksilla on edelleen voimassa myös normaalit kehittämispalvelut.”
Lue lisää Ely-keskusten rahoituksesta yrityksille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa
Rahoitus yksinyrittäjille:
Yksinyrittäjien on mahdollista saada 2 000 euron suuruinen tukirahoitus, jota haetaan kunnasta, jossa yritys sijaitsee. Tuki on harkinnanvarainen ja se myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien, 1.3.2020–31.8.2020 välillä syntyneiden menojen kattamiseen. Tukirahoitusta ei voi saada, jos yritys on ollut veroveloissa tai taloudellisissa ongelmissa jo ennen koronakriisiä. Lisätietoa uesta saa TEMin sivuilta.
“Jokainen kunta toteuttaa haun valitsemallaan tavalla ja avaa haun omassa aikataulussaan. Yksinyrittäjän kannattaa siis seurata oman kuntansa ja kunnan yrityspalvelujen nettisivuja. Monessa kunnassa haku on jo avautunut ja tukea voi hakea 30.9.2020 saakka. Tuoreille yrittäjillekin on tulossa apua starttirahan kautta”, Kallama sanoo.
Kriisiaikana yrittäjät voivat saada työmarkkinatukea, eikä yritystoiminnan lopettamista pidä välttämättä sen saamiseksi lopettaa. Lisätietoa asiasta löytyy Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-yrittajien-oikeudesta-tyottomyysturvaan
“Työmarkkinatuen suuruisen tuen saamiseksi yritystoimintaa ei nyt tarvitse kokonaan lopettaa, vaan riittää että kertoo, milloin yritystoiminta on mennyt alas. Toki normaaliakin työttömyysturvaa voi edelleen hakea ja lopettaa yritystoiminnan. Moni ei myöskään tiedä, että Kelan asumistukea ja toimeentulotukea voivat hakea myös yrittäjät”, Kallama sanoo.
Monen yrittäjän huolena on henkilökunnan pärjääminen ja töitä saatetaan tehdä oman jaksamisen rajoilla. Omaan ja henkilökunnan jaksamiseen voi hakea apua myös työeläkeyhtiöltä ja työterveyshuollosta.
“Näkemykseni on, että tilanne kannattaa avata henkilökunnalle mahdollisimman avoimesti. Sitä kautta saa työntekijöiltä ymmärrystä, kun he näkevät ja ymmärtävät, miten tilanne vaikuttaa yritykseen, ja heille osoittaa, miksi toimenpiteet ovat välttämättömiä. Jos mahdollista, kannattaa myös antaa työntekijöille mielikuvaa siitä, miten tästä mennään eteenpäin. Työntekijöiden tilanne on onneksi turvattu siinä mielessä, että he saavat ainakin työttömyysturvan.”
Wihuri Metro-tukku on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n jäsen ja jäsenyytensä kautta mahdollistamassa yritysneuvojien ilmaista apua. Lue lisää keinoista, joilla pyrimme auttamaan asiakkaitamme.