Skip to content

Blogi > Sawo House

Sawo House

”Ideoitahan meillä riittää!”

Kuopiolainen pariskunta ihastui vanhaan kiinteistöön, josta syntyi ensin hotelli ja sen alle Kuopion suurin keikkapaikka. Kestäviä ideoita syntyy, kun pari miettii asioita asiakkaan näkökulmasta.

”Mennäänkö katsomaan yhtä kiinteistöä”, kysyi Juha Miettinen puolisoltaan Minna Sairbergiltä viitisen vuotta sitten. Tuo kiinteistö oli Kuopion Jynkässä pitkään toiminut Sawokartano, joka nyt oli pantu myyntiin. Tilan rakennukset olivat huonossa kunnossa ja vaativat remonttia lattiasta kattoon, mutta pariskunnan mielessä ideat alkoivat leiskua. Erityisesti he innostuivat kiinteistön alla sijaitsevasta valtavasta varastotilasta, joka nyt toimii Kuopion suurimpana keikkapaikkana.

 

SawoHouse-yrittäjät-680x394

Kulku tapahtumatila Undergroundiin tapahtuu pitkän betonikäytävän kautta. Sen seiniin graffititaiteilijat Goons ja Remster ovat ikuistaneet maailmantähtiä Lemmy Kilmisteristä Madonnaan. Viikonloppuisin 600 henkeä vetävällä klubilla soittavat kotimaiset tähtiartistit, kuten Maija Vilkkumaa ja Olavi Uusivirta. Maanalaisen klubin akustiikka ja äänentoisto ovat huipputasoa, ja artistit ovat kehuneet klubin tunnelmaa New Yorkin veroiseksi.

 

SawoHouse-keikkapaikka-ja-baaritiski-680x394

Iloiseen keikkailtaan voi mukavasti yhdistää yön viihtyisässä putiikkihotellissa heräten aamulla virkistävälle aamiaiselle. Sawohousen kaikki 18 huonetta on remontoitu persoonallisesti omannäköisikseen. Vieraiden käytössä ovat Tiina Ruotsin ja Mervi Halosen pilottityönä suunnittelema luontoaiheinen elämyssauna. Tiloissa toimivat hyvinvointipalveluyrittäjät tarjoavat hyvänolon hoitoja ja kalevalalaista jäsenkorjausta.

Ideointia asiakkaan näkökulmasta

Yrittäjäpariskunnasta Minna työskenteli aiemmin terveydenhuollon alalla sekä terveysalan sovelluspuolella ja valokuvaajana, Juha teknologia-alalla. Heillä kummallakaan ei juurikaan ole kokemusta ravintola- tai tapahtuma-alasta, mikä voi olla etukin, sillä he tarkastelevat asioita asiakkaan näkökulmasta.

”Olemme kulinaristeja ja rakastamme matkustelua. Olemme nähneet paljon kiinnostavia paikkoja ja uutta ideoidessamme mietimme aina, millaisia palveluilta itse haluaisimme”, Minna kertoo.

Pariskunnan lempimaa on Espanja, jossa Juha asui parisen vuotta töiden takia. Espanja näkyy myös suosittuna tapas-annoksena hotellin Sabor House -ravintolan á la cartella. Uuden keittiöpäällikön myötä lista on tosin saanut enemmän skandinaavisia ja kansainvälisiä makuja. Ravintolassa tarjoillaan muun muassa härkää, paikallista järvikalaa ja risottoja. Lautasannoksina tarjoillun vilkkaan lounaan lisäksi suosituin tuote on sunnuntainen Sunday Dinner, jossa seurueet saavat pääruokien lisäksi runsaasti lisukkeita jaettavaksi.

 

SawoHouse-sisustus-680x394

”Meillä riittää ideoita, mutta niiden toteutuksessa luotamme henkilökuntamme osaamiseen, emmekä pyöri keittiössä kertomassa miten kokataan tai kuinka artisteja buukataan. Onneksemme olemme löytäneet hyviä ja osaavia työntekijöitä, jotka pärjäävät hommissaan itsenäisesti”, Juha kertoo.

Nykyään yrityksen leivissä työskentelee 30 työntekijää. Tämän ansiosta pari pääsi viime vuonna ensimmäistä kertaa kesälomalle, vaikka kesä vilkkainta aikaa onkin. 

Kesällä festareille

Majoitustoiminnan, aurinkoisen terassin ja lukuisten tapahtumien lisäksi vipinää kesään tuo vanhasta kirjastoautosta itse remontoitu catering-bussi, joka kiertää kesäisin festivaaleja. Niillä Underground Catering vastaa festivaalien vip-vieraiden ja artistien aterioista.

 

Sawo-House-catering-bussi-680x394

”Idea syntyi, kun mietimme, että festarien vip-liput ovat kalliita ja tarjoiluissa rahalle saa vain harvoin vastinetta. Haluamme nostaa myös festivaalihenkilöstön ja artistien ruokailun tasoa”, pariskunta kertoo.

Nyt konseptina on tarjota laadukasta festariruokaa kauniisti tarjoiltuna. Vip-alueella tarjolla on laadukas buffa, josta löytyy salaatteja, maukkaita kasvisruokia ja sormisyötävää. Myös artisteille järjestetty monipuolinen yhteisruokailu on kerännyt runsaasti kiitosta.

”Kalustoon ja konseptiin on panostettu niin, että pysymme vastaamaan suurimpien festivaalien ruokahuollosta ja catering-palveluista. Huumori ja hyväntuulisuus leimaavat henkilöstömme tapaa työskennellä kovankin paineen alla.”

Ehkä siksi bussin oviaukossa lukee ”buffetruokailu on saatanasta.” Toiselle seinustalle, tavaralistan viereen joku on kirjoittanut: ”mitä ei ole, sitä ei tarvita”. Silloin sovelletaan. 

”Onneksi työntekijämme ovat luovia ja pystyvät ratkaisemaan ongelmia lennossa”, Minna kiittelee.

Tänä kesänä tavoitteena on kiertää 5–10 festivaalia. Catering-toiminnassa hyvä yhteistyökumppani on ollut Wihuri Metro-tukku, jonka tukut palvelevat 15 paikkakunnalla pitkin Suomea. Koska kaupalliset ehdot ovat joka paikassa samat, odottavat tilatut tavarat noutajaansa sovittuun aikaan valitussa tukussa. 

SawoHousea palvelee Kuopion Metro-tukku ja avainasiakaspäällikkönä ravintolalle toimii Jarmo Honkonen.

SawoHouse-yrittäjät-ja-Jarmo-Honkonen-680x394

”Tärkeä osa toimivaa yhteistyötä on hyvä ennakkosuunnittelu. Kun saamme tilauksen etukäteen, voimme tarvittaessa etsiä korvaavia tuotteita puuttuvien tilalle. Lähdemme siitä, että kaikki järjestyy”, Jarmo sanoo.


Keskustan Maxim laajentaa keikkatarjontaa

Kolmessa vuodessa Sawohouse-konsernin liikevaihto on noussut noin kahteen miljoonaan. Aluksi toimintaa hidasti korona, jonka aikana oli kuitenkin aikaa kunnostaa tiloja ja ideoida uutta. Kesänä 2021, jolloin isot festarit olivat vielä kiellettyjä, pariskunta teki huippumyynnit järjestämällä tapahtumia terassillaan ja klubitiloissaan. 

Vaikka tahti on ollut kova, kokee pariskunta investoineensa maltillisesti. Ensin kuntoon laitettiin majoituspuoli, sitten ravintolapalvelut ja kun niistä saatiin tuottoja, investoitiin tapahtumapuoleen.

”Toimintafilosofiamme on, että pyrimme mahdollisimman pitkälle hyödyntämään kaikkea olemassa olevaa ja hankimme esimerkiksi kalusteet käytettynä. Kalusteiden ostoreissulla satuimme tosin ostamaan myös uuden keikkapaikkamme Maximin”, Minna nauraa.

Maxim on Kuopion keskustassa sijaitseva entinen elokuvateatteri ja ohjelmaravintola, jonka omistaja ehdotti pariskuntaa ottamaan toiminnan haltuunsa. Päätös tähänkin syntyi intuitiivisen nopeasti.

”Kun aloitimme, Kuopiosta puuttui isompi keikkapaikka kokonaan. Tapahtumapalveluiden kysyntä on kovaa ja Undergroundin tapahtumakalenteri täyttyy isoista keikoista ja tilaisuuksista. Ohjelmaravintola Maxim mahdollistaa kulttuuritapahtumien laajemman tarjonnan myös keskustaan, jonne on pitkään toivottu keikkapaikkaa. Samalla voimme tarjota lisää työpaikkoja”, Juha jatkaa.

Tulevaisuuden pariskunta näkee valoisana.

”Vaikka matkalla on ollut vastoinkäymisiä, on meillä ollut myös mahtavia onnenkantamoisia. Olemme varmasti hulluja, mutta emme hetkeäkään ole epäilleet, etteikö tästä tulisi hyvä juttu”, Minna täsmentää yhteisiä mietteitä.

 

Teksti: Anna Väre
Valokuvat: Ateljee Mäntyniemi

 

Tutustu myös muihin asiakasreferensseihimme täällä.

Palveleva verkkokauppamme ja Metro-pikatukut ovat valmiina sinua varten. Wihuri Metro-tukun asiakkaana voit keskittyä omaan ydintoimintaasi samalla kun me palvelemme sinua. Liity nopeasti asiakkaaksi ->