Skip to content

Blogi > Ravintola Backaksen yrittäjälle Metro-tukku on luotettava työpari

Ravintola Backaksen yrittäjälle Metro-tukku on luotettava työpari

Ravintola Backaksen yrittäjä Lauri Kaivoluodolle ei ole koskaan tullut eteen syytä harkita tukun vaihtamista.

“Olen käyttänyt Metroa koko sen 12 vuotta, kun olen tehnyt keittiöhommia. Aina ollut samat yhteyshenkilöt, vaikka paikka on vaihtunut.”

Kaivoluoto on pyörittänyt yrittäjänä riistaravintolaa Backaksen kartanossa vuodesta 2017 alkaen. Noin 90 prosenttia liikevaihdosta tulee yritysasiakkailta, lopun liikevaihdon tuovat erilaiset juhlat: häät, hautajaiset, lakkiaiset ja catering.

“Ollaan aika pieni paikka ja pieni yksityinen firma. Metro sopii meille hyvin kumppaniksi, se ei ole liian iso eikä liian pieni”, Kaivoluoto toteaa.

“Saatavuus ja luotettavuus on avainasiat. Pitää voida luottaa, että saan tavaraa silloin kun tarvitsen ja niin paljon kun sitä tarvitsen. Ja jos en saa, niin siellä on joku ihminen, joka hoitaa ja järjestää asian – ja tiedän kuka se ihminen on. Parhaimmillaan tukku on melkein niin kuin työpari.”

 

Kartanomiljöössä kokoustetaan ja juhlitaan

Backaksen kartanon ympärillä levittäytyy vehreä maalaismaisema. Jollei tietäisi, kuinka lähellä Helsinki–Vantaan-lentoasemaa ja valtaväyliä ollaan, ei ikkunasta avautuvasta maisemasta arvaisi sijaintia millään.

Idyllisessä, 1818 rakennetussa kartanon päärakennuksessa tarjoillaan arkipäivisin kokouspalveluita ja riista-annoksia. Ravintola Backakseen kuuluvat myös kartanon alueella sijaitsevat tapahtumakeskus, sauna sekä kesäkahvila Olohuone. Kesätorstaisin kartanon pihanurmella joogataan ja nautitaan skumppaa.

“Kartanolla voi kokoustaa 5–100 henkeä. On miljöö, isot ikkunat, luonto, valoisat tilat ja vanha kulttuurihistoriallinen rakennus. Muitakin kartanoita on, mutta täällä on vuonna 2016 toteutetun kokonaisvaltaisen remontin ansiosta raikas ilma ja viimeisen päälle kokoustekniikka, hyvät tilat, palvelu ja safka”, Kaivoluoto kuvaa.

Iltaisin tilan täyttävät tilinpäätösillalliset, kesäjuhlat, pikkujoulut, saunaillat, myyntidinnerit ja virkistyspäivät. Viikonloput on pyhitetty perhejuhlille.

“Aamulla ja päivällä on hautajaisia ja perhejuhlia. Lauantai-illat on buukattu häille 2022 loppuun asti. Yhdet häät on varattu jo vuodelle 2025.”

Lauri Kaivoluoto kattaus 600x400

Kuva: Ravintola Backaksessa varmistetaan asiakkaille unohtumaton elämys
lähtien pienistä yksityiskohdista. 

Riista-annoksia ja vanhan kansan palvelukokemus

Ravintola Backas on tunnettu erityisesti riista-annoksistaan, joiden liha tulee ravintolaan asiakkaille järjestettävästä kaupallisesta metsästystoiminnasta.

“Alusta asti idea oli, että metsästyksestä saadusta saaliista tehdään ravintolassa ruokaa. Riistan suhteen olemme omavaraisia ja sitä tarjotaan lounaalla kaikille. Ei siis vain sitä savustettua fileetä punaviinikastikkeella illallisella. Eläimessä on niin paljon syötävää, että sitä voi hyvin tarjota kokouslounaallakin.”

Kartanomiljöössä täytyy tietysti kunnioittaa myös komeita puitteita.

 “Haluan että palvelu on hyvää: meillä autetaan asiakkaalta takki pois päältä ja luetaan asiakkaita. Tykkään överistä kamarikulttuurista”, Kaivoluoto toteaa.

Tavoitteena on, että henkilökunta viittoo tien lähimpään vessaan heti kun asiakas nappaa käsinojista kiinni noustakseen, jo ennen kuin asiakas ehtii kysyä. Etikettiä on käynyt opettamassa henkilökunnalle muun muassa kamarineuvos Kaarina Suonperä.

“Pienillä yksityiskohdilla varmistetaan, että kokouspäivä on vähän erilainen kuin mitä muut pystyvät tarjoamaan. Ajatus laukkaa paremmin ja mieli on parempi ja vastaanottavaisempi uusille ideoille, kun pääsee uuteen ja vähän toisenlaiseen miljööseen.”

 

Niki Lindqvist ja Lauri Kaivoluoto

 Kuva: Ravintola Backaksen keittiössä Niki Lindqvist ja Lauri Kaivoluoto.

Rankka koronavuosi vaihtui vauhdilla täyttyvään kalenteriin

Myös Ravintola Backaksella on takanaan rankka vuosi, jonka aikana liikevaihto putosi puolella. Sulun aikana kartanolla pidettiin etäkokkikouluja ja joulun aikaan myytiin yli 2 000 omista tuotteista koottua lahjakassia yritysasasiakkaille, jotka eivät tavalliseen tapaan käyttäneetkään joululounailla asiakkaitaan.

Vapusta eteenpäin kalenteri on alkanut täyttyä.

“Keikkaa tulee nyt nopealla tempolla. Jos ei tule uutta maailmanloppua, niin uskon että syksyllä ja jouluna on jo oikeasti kiire.”

Yrityslahjoja Backaksessa myydään silti jatkossakin, sen verran hyvän vastaanoton huoneenlämmössä säilyvät hirvi-vorschmack, hirvi-salami, sinappi, pikkeli, suklaa ja hillot saivat.

“Mietinnässä on, miten lahjakassien kokoamisessa voisi hyödyntää ja jalostaa yhteistyötä Metron kanssa. Tätä taloa kun ei ole suunniteltu pakkauslinjastoksi”, Kaivoluoto pohtii.

Tukun monipuoliset palvelut ovat Kaivoluodolle tuttuja muutenkin.

“Kesän isoissa tapahtumissa ollaan käytetty aika paljon Fresh Cut -kasviksia. Esimerkiksi Octoberfestin aikaan tarjoilimme ruokaa 300 hengelle kolme päivää putkeen. Sitä määrää hapankaalia ei olisi leikattu käsin keittiössä.”

Rankka vuosi toi tullessaan myös kokonaan uuden liiketoimintamallin. K-kaupoissa on nyt myynnissä suosituksi nousseita Backaksen valmiita riista-annoksia ja lähelle rakennettavaan Alepaan on suunnitteilla kokonainen Backaksen Herkku -hylly.

“Mutta kokkikouluja tein kyllästymiseen asti. Olen sosiaalinen ihminen, mutta siinä vaiheessa, kun tein saman menun kolme–neljä kertaa päivässä ja puhuin yksin läppärille, piti keksiä uutta tekemistä.”

 

Artikkeli julkaistu 17.6.2021
Teksti: Anna Kurkela-Vilén, kuvat: Meeri Utti

 

Tutustu myös muihin asiakasreferensseihimme täällä.

Palveleva verkkokauppamme ja pikatukut ovat valmiina sinua varten. Wihuri Metro-tukun asiakkaana voit keskittyä omaan ydintoimintaasi samalla kun me palvelemme sinua. Liity nopeasti asiakkaaksi ->