Skip to content

Blogi > Omalla kondiittorilla uniikkia

Omalla kondiittorilla uniikkia

Tuotekonseptin on oltava kunnossa, jos haluaa kahvilasta enemmän kuin tähdenlennon. Tamperelaisessa Cafe Mintissä oma kondiittori tekee valikoimasta omaleimaisen.

Puitteet Tampereen Kauppakadulla ovat kadehdittavan hienot. Vuonna1890 valmistunut entinen pankkirakennus on Museoviraston suojelema helmi, jonka puitteita on hyödynnetty taitavasti ravintola Mintin sisustuksessa. Messingistä taottuja koristeita ja seinien reliefejä kelpaa ihailla kahvin ja leivoksen äärellä. Vanha istuu kauniisti viimeisen päälle moderniin ravintolaan.

”Tilan kunnostaminen ja ottaminen ravintolakäyttöön oli oikeastaan kulttuuriteko. Arvokas tila säilyy ehjänä kokonaisuutena ja lisäksi kaikkien nähtävänä ja ihailtavana”, sanoo ravintola Mintin keittiömestari Tomi Koskenniska.

Vajaa vuosi sitten avautunut Mintin kokonaisuus kätkee sisäänsä viihtyisän lounasravintolan, tyylikkään à la carte -illallisravintolan ja korkeatasoisen Cafe Mint -kahvilan.

Miten kahvilan saa erottautumaan ja menestymään Tampereen kokoisessa kaupungissa – tarjontaa kun on jo entuudestaan? Kahvin, teen ja muiden lämpimien juomien sekä kaikkien tarjottavien on luonnollisesti oltava kunnossa, mutta se ei yksinään riitä.

”On helppo sanoa, että innovoikaa ja tehkää omaleimaista ja erottuvaa. Aika moni ostaa valmista tai puolivalmista ja tuunaa tuotteet omannäköisekseen. Se on tietenkin ok, jos se istuu konseptiin. Aika harvassa paikassa tehdään kaikki alusta asti itse, mutta se on meidän konseptimme. Se näkyy ja maistuu viimeisteltynä laatuna.”

Vitriini onkin kahvilalle tärkeä näyteikkuna. Cafe Mintissä esille laitetaan vain parasta. Se tukee mielikuvaa korkeatasoisesta kahvilasta. Tuotekehityksestä ja innovoinnista vastaa Cafe Mintin oma kondiittori Tii Mattila. Pullat ja leivokset tehdään Orivedellä sijaitsevassa konditoria-leipomossa ja viimeistellään paikan päällä Mintissä.

 

Synergiaa talon sisällä

Kaikki ravintola Mintin ja kahvilan toiminnot tukevat toisiaan. Esimerkiksi lounaan ja à la carten jälkiruoissa hyödynnetään kahvilan herkkuja. Tämä on myös liiketaloudellisesti fiksua: hävikkiä ei pääse syntymään, kun esimerkiksi kuljetuksessa kolhiintuneista leivoksista tai eilisen pullista voidaan luoda lounaalle jotain uutta.

”Toisaalta harvassa kahvilassa on A-oikeuksia, kuten meillä ravintolan ansiosta. Lasillinen kuohuvaa tai konjakit kahvin ja leivoksen kanssa tuovat ripauksen luksusta”, Koskenniska sanoo.

Tarjottavan on oltava silti aina priimaa ja vitriinin kierron nopeaa. Cafe Mintin tuotevalikoima on mietitty juuri heidän asiakaskuntaansa silmällä pitäen. Ehkä arvokas miljöö vetää puoleensa hieman trendikahviloita vanhempaa asiakaskuntaa.

”Meidän huolella rakennetut, kauniit ja koristeelliset leivokset ovat hieman tavallista pienempiä, jolloin voimme myös pitää hinnat nousevienkin kustannusten aikana kohtuullisina. Leivosten koko riittää silti tyydyttämään makeannälän – ei tarvita jättikokoisia muffineja. Sana Tiin tekemistä leivoksista on kiirinyt ja tuotteitamme myydään nykyisin myös muille kahviloille ja ravintoloille.”

 

Wihuri_Metrotukku_Ravintola_Mint-4576 ny mindre

Tii Mattila viimeistelee Cafe Mintin vitriiniä.

Synergia ei lopu vain Mintin seinien sisäpuolelle. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös kalustettuja asuntoja lyhytaikaiseen käyttöön vuokraava Forenom, jonka ruokapalveluista he huolehtivat.

”Forenomin tiloista pääsee sisävaatteissa suoraan meille, joten aamupalallekin voi tulla näppärästi. Helppous korostuu keväällä, kun Tampereella pelataan jääkiekon MM-kisat. Odotamme talon olevan täynnä aamusta iltaan”, Koskenniska sanoo.

 

Yhdistelmä suomalaisia ja vähän eksoottisempia makuja

Kun Cafe Mintin kahvilapuolen tuotteissa luotetaan huolella rakennettuihin, uniikkeihin leivonnaisiin, lounasravintolassa ja à la cartessa nojaudutaan eksoottisempiin makuihin.

”Lounaan noutopöydässä haetaan hieman totuttua vahvempaa makumaailmaa. Meillä on vastikään aloittanut meksikolainen kokki, joka tuo suomalaisten kollegoidensa kanssa lounaalle kiinnostavia vaihtoehtoja.”

À la carte -menu perustuu ranskalaiseen keittotaitoon, mutta pitkään Suomessa asunut tansanialainen kokki antaa menuun oman twistinsä. ”Klassikoita maailmalta ja ripaus kansallisromantiikkaa, joka istuu miljööseen. Löytyy niin kaupungin parasta pippuripihviä, hirveä kuin fasaania. Samaan tapaan kuin kahvilapuolella, myös ravintolassa tehdään kaikki alusta asti itse kastikeliemistä alkaen”, Koskenniska sanoo.

Laadukkaat raaka-aineet ovat itsestäänselvyys. ”Panostamme lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin aina kun se on mahdollista.”