Skip to content

Blogi > Metro-tukun korkea kierrätysaste ja pieni hävikkimäärä alan huippua

Metro-tukun korkea kierrätysaste ja pieni hävikkimäärä alan huippua

Pitkäjänteinen työ kierrätyksen tehostamiseksi ja hävikin pienentämiseksi ovat tuottaneet tulosta Metro-tukulla. Luvut ovat alan kärkeä ja kiertotalouden edistäminen tärkeä osa päivittäistä työtä. 

Viime vuonna Metro-tukun jätteiden kierrätysaste logistiikkakeskuksessa ja pikatukuissa kokonaisuudessaan oli 87 %, mikä on huomattavasti kaupan alan keskiarvoa korkeampi. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus jätteestä päätyy kiertoon ja voidaan hyödyntää materiaalina polttamisen sijaan.

”Tavoitteenamme on jätteiden kierrätysasteen nostaminen 90 %:iin. Olemme panostaneet tehokkaaseen lajitteluun ja noudatamme jätehuollossa etusijajärjestyksen periaatetta eli tavoitteena on alkujaan välttää syntyvän jätteen määrää. Kyse on laajemmin kiertotalouden edistämisestä. Tekemällä parhaamme kiertotalouden eteen, voimme vaikuttaa paljon ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin”, kertoo laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Petri Laurila.

Kiertotalouden hyödyt ovat laajat. Kiertotalouden kehittäminen vähentää kasvihuonepäästöjä, auttaa käyttämään tehokkaammin rajallisia raaka-aineresursseja ja pienentää energian kulutusta.

”Jätehuollosta aiheutuvat kasvihuonepäästöt Metro-tukku kompensoi tukemalla metsityshanketta, niin saamme myös sen osalta minimoitua vaikutustamme ympäristöön. ”

Kompensointi tapahtuu L&T:n Ilmastotuettu jätehuolto -palvelulla, jonka tukema metsityshanke on Gold Standard -sertifioitu eli kolmannen osapuolen varmentama ja tieteellisesti todistettu.

 

Ruokahhävikin minimoimiseksi ratkaisuja myös ravintoloille

Kiertotalouden edistämisen lisäksi Metro-tukku on kunnostautunut ruokahävikin minimoinnissa. Metro-tukun tavoite pienentää ruokahävikkiä pysyvästi 30 % vuoteen 2025 mennessä on jo saavutettu ja katseet ovat seuraavassa päämäärässä puolittaa hävikkimäärä vuoteen 2030 mennessä. Lähtötasona tavoitteessa toimii vuosi 2019.

”Olemme tähän mennessä vähentäneet vuodesta 2019 ruokahävikkiä noin 480 tonnia ja olemme hävikkiluvuissamme tukkualan parhaita. Tukkurina meillä on tärkeä rooli koko elintarvikeketjun ympäristövaikutusten alentamisessa, jonka eteen teemme töitä.”

Ruoantuotanto edellyttää runsaasti erilaisia resursseja niin maan, ravinteiden kuin veden käytön suhteen.

”Tukkuna voimme vaikuttaa hävikkiin paljon esimerkiksi valikoimien hallinnan, toimivan tilausjärjestelmän sekä kylmäketjun hallinnan kautta. Henkilökuntamme on erittäin sitoutunutta tukuissa hävikin minimoimiseen ja haluamme tarjota myös asiakkaillemme keinoja hävikin hallintaan, kuten valmiiksi pilkotun hevin Metro Fresh Cut -valikoiman.”

Aiheeseen liittyvät