Skip to content

Blogi > Materiaalitehokkuuteen potkua – Metro-tukku mukana alan sitoumuksessa

Materiaalitehokkuuteen potkua – Metro-tukku mukana alan sitoumuksessa

18.3. vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Metro-tukku on mukana elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksessa ja muovisten kertakäyttöisten annospakkausten vähentämistä koskevassa green deal -sopimuksessa. Lue sitoumuksestamme Sitoumus2050-sivustolla.

”Liittyminen materiaalitehokkuuden sitoumukseen ja muovisten annospakkausten green deal -sopimukseen ovat olleet Metro-tukulle tärkeitä askelia, sillä haluamme kehittää vastuullisuustyötämme ja arvioida sen saavutuksia järjestelmällisesti. Sitoumuksien myötä saamme olla mukana parantamassa koko elintarvikealan materiaalitehokkuutta, mikä on hienoa”, kertoo Metro-tukun laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Petri Laurila

Metro-tukku on liittynyt vapaaehtoiseen materiaalitehokkuuden sitoumukseen ja muovisten annospakkausten green deal -sopimukseen kaudelle 2022–2026 ja asettanut tavoitteet, joilla pyrimme entistä ympäristöystävällisempään ja materiaalitehokkaampaan toimintaan. Olemme määrittäneet seuraavat tavoitteet toiminnallemme materiaalitehokkuuden sitoumuksessa (lähtötasona vuosi 2019):

•    Vähennämme ruokahävikkiä pysyvästi 30 % vuoteen 2026 mennessä ja suunnittelemme 50 % vähentämisen vuoteen 2030 mennessä.

•    Nostamme jätteiden kierrätysasteen 90 %:iin vuoteen 2026 mennessä.

•    Parannamme pakkausmateriaalitietojemme laatua sekä kehitämme omien tuotemerkkiemme ja maahantuomiemme tuotteiden pakkauksia.

•    Optimoimme kalvomuovin käyttöä logistiikassa.


Muovisten annospakkausten green deal -sopimukseen liittymällä edistämme omilla toimillamme kansallista tavoitetta vähentää kunnianhimoisesti ja pysyvästi tiettyjen määriteltyjen muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja elintarvikepakkausten kulutusta vuoteen 2026 mennessä (vertailuvuotena vuosi 2022). Green deal -sopimuksen tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, etenkin merenrannoilla sekä edistää kiertotaloutta.

Materiaalitehokkuuden sitoumus ja green deal -sopimus edellyttävät julkista raportointia tuloksista vuosittain ja auttavat kertomaan konkreettisesti saavutuksista. 

”Materiaalitehokkuuden sitoumuksen ja green deal -sopimuksen myötä Metro-tukun vastuullisuustyö on systemaattisempaa ja kannustaa etsimään ratkaisuja entistäkin aktiivisemmin, jolloin vastuullisuus on vahvempi osa arjen tekemistämme”, Petri summaa.


Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on elinkeinoelämän ja valtionhallinnon välinen vapaaehtoinen toimintamalli ja yksi keskeinen työkalu Suomen matkalla kiertotalousyhteiskunnaksi. Elintarvikeala solmi Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vuosille 2019–2021. Tulokset ovat olleet erinomaisia ja uudesta kaudesta on sovittu vuosille 2022-2026. 

Muovisten annospakkausten green deal -sopimus on maaliskuussa 2022 julkistettu vapaaehtoinen sopimus, jonka tavoitteena on vähentää muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet ympäristöministeriö, ETL, MaRa, PTY ja Suomen Pakkausyhdistys ry, joiden jäsenyrityksille sopimukseen liittyminen on vapaaehtoista.