Skip to content

Blogi > Lippulaivatukun rakentuminen Konepajalle: Paluu juurille

Lippulaivatukun rakentuminen Konepajalle: Paluu juurille


Vuosi 2023 on Wihuri Metro-tukulle innostava monesta syystä eikä vähiten siksi, että uusi lippulaivatukku rakentuu Pasilan konepajalle entiseen Valtionrautateiden kokoonpanohalliin. Mitä tarkoittaa tukkukauppa Helsingin Konepaja-alueella kaupungin ytimessä? Luvassa on Metro-tukulle paluu asiakkaiden palvelemiseen lähellä, jopa naapurissa. Toisaalta kaksi pitkää historiaa yhdistyvät, kun Metro-tukun ja Pasilan konepajan tiet kohtaavat.


Paluu juurille ihmisten keskelle

Humalistonkadulla kävi 1920-luvulla tiuhaan tukkukauppa, sillä Turun keskustassa sijaitseva tukku oli aikalaisilleen tuttu paikka. Turun kaupan suosiosta huolimatta Metro-tukun juuret vievät kauemmassa eli Kaarinaan vuoteen 1901. Pasilan konepaja (aiempi nimi Fredriksberg) ei ikävuosissa pahemmin Metro-tukulle kalpene, sillä se rakennettiin 1903 vastaamaan kasvavaan junavaunutarpeeseen. Uusi konepajahalli sijoitettiin tilavalle tontille Helsingin laitamille, mutta 1900-luvun mittaan pääkaupunki levittäytyi saartaen asutuksellaan hallin.

Tukkumaailmassa kehitys kävi päinvastoin viime vuosisadalla: tukut siirtyivät yhä etäämmäs kaupunkien ydinalueilta. Uuden lippulaivatukun myötä Metro-tukku oikeastaan palaa juurilleen ihmisten keskelle lähelle ravintolayrittäjiä.

”Asiakkaamme ovat aina keskiössä, ja lippulaivatukun on tarkoitus palvella lähellä helpottaen ravintolayrittäjien arkea. Uusi keskeinen sijainti auttaa meitä toimimaan entistä paremmin ravintolayrittäjän työparina ja tukemaan ravintoloiden jokapäiväistä tekemistä”, toimialajohtaja Jukka Heinänen kertoo.


Oman kerrostumansa tuominen

Pasilan konepajan pitkä historia sisältää vahvan teollisen karaktäärin, johon eri aikojen toimijat ovat jättäneet omat jälkensä. Missään vaiheessa ydinolemus ei kuitenkaan ole kadonnut eikä niin ole tarkoitus käydä nytkään.

”Metro-tukulle Konepajan alueen erityispiirteet ovat tärkeitä, ja niiden vaalimiseen osallistuminen hienoa. Kyseessä on tosi tunnistettava ja mieleenpainuva miljöö, joka tuo paljon lisäarvoa tukkumme kävijälle. Konepajan kaltaista kokonaisuutta ei yksinkertaisesti voi uudisrakentamisella tavoittaa”, Jukka sanoo. 

Jokainen aika luo aina oman kerrostumansa rakennuksiin. Jäämme innolla odottamaan, mitä 2020-luvun ravintolatukku tuo mukanaan.

”Konepaja on kehittyvä ja mielenkiintoinen alue kokonaisuudessaan. Onneksi saamme olla osana erästä Helsingin maamerkkiä ja ennen kaikkea viedä tukkutoimintaa Suomessa uudelle tasolle”, Jukka myhäilee.