Skip to content

Blogi > Laatukahvia käsityönä

Laatukahvia käsityönä

Palkituista artesaani-kahveista tunnetun Cafetoria-kahvilan ja -paahtimon toinen perustajista, Mia Nikander, ei epäröi, kun häneltä kysyy heidän menestyksensä salaisuutta. Kaikki lähtee laadukkaista ja tuoreista pavuista, niiden oikeanlaisesta paahtamisesta, säilytyksestä sekä valmistamisesta puhtailla välineillä.

Samaan kannattaisi Nikanderin mielestä kaikkien kahviloiden pyrkiä, käyttävät ne sitten pienten paahtimoiden erikoispapuja tai suurten kahvituottajien bulkkikahveja.

“Suurin virhe, mitä kahviloissa tehdään jauhetulle kahville tai kahvipavuille on se, että kahvit seisovat lämpimässä ja härskiintyvät. Kahvissa on rasvaa suurin piirtein saman verran kuin lohessa, eikä kukaan jätä lohifilettäkään aurinkoon. Kahvi ei tietenkään muutu terveydelle vaaralliseksi lämpimässä, mutta maku muuttuu”, Nikander kiteyttää.

Toinen kahviloiden ongelma on Nikanderin mielestä se, ettei kahvinvalmistuslaitteita malteta puhdistaa riittävän usein. Artesaani-kahvilassa kahvikoneet putsataan päivittäin ja kalibroidaan parhaimmillaan parikin kertaa päivässä, samoin tehdään kahvimyllylle.

“Meillä barista tutkii joka aamu gramman tarkkuudella, kuinka paljon kahvia tarvitaan kupilliseen, jotta se olisi parasta mahdollista juuri sinä päivänä paahdetuista pavuista.”

Näin pitkälle ei tavallisessa kahvilassa tarvitse mennä, mutta kahvinkeitin ja -pannu kaipaavat monessa paikassa pesua.

“Ymmärrän, että kahvi on usein vähän kuin sisäänheittotuote, jota vain pitää olla. Mietin silti, olisiko aivan mahdoton satsaus investoida kahvimyllyyn, ja jauhaa kahvi itse. Paikan päällä jauhettu kahvi on aivan toista luokkaa kuin valmiiksi jauhettuna ostettu.”

Suomalaisten tämänhetkinen kahvimaku on keskipaahtoista, mutta etenkin osa pienpaahtimoista on siirtynyt hyvin vaaleapaahtoisiin kahveihin. Nikanderin mukaan seuraava iso trendi ovat todennäköisesti kofeiinittomat kahvit koronan siivittämänä. Etätöiden myötä ihmiset istuvat kahvinkeittimen ääressä kotonaan ja kahvia tulee juotua aiempaa enemmän. Siitä kärsii yöuni, joten on ihan viisasta siirtyä iltapäivästä kofeiinittomaan.

“Aivan viime aikoina kofeiinia on opittu poistamaan kahvipavuista uudella tavalla, joka ei muuta makuaromeja. Kofeiiniton kahvi voikin olla aivan yhtä laadukasta kuin tavallinen. Meidänkin valikoimissa sitä on jo useita laatuja”, Nikander sanoo.

 

Teksti Leena Filpus, kuva Meeri Utti