Wihuri Metro-tukku blogi

Kalaterveisiä Barcelonasta – mikä trendaa kaloissa?

Kirjoittanut Wihuri Metro-tukku | 19.5.2025 8:38


Maailman suurin kalakaupan tapahtuma Seafood Expo Global on mitä mainioin paikka saada kiinni uusimmista kalatrendeistä ja -kuulumisista. Miltä kalamarkkina näyttää ja mihin kaikkeen kala taipuu?

Metro-tukun asiantuntijat vierailivat Barcelonassa Seafood Expo Globalissa. Kotiin tuomisina he jakavat nyt ajankohtaisimmat näkymät kalatrendeihin.

 

Kestäviä kalavalintoja

Kun ilmastokysymykset ja huoli luonnon monimuotoisuudesta ovat pinnalla, myös kalalta odotetaan vastuullisuutta. Kuluttajat haluavat tehdä kestäviä päätöksiä, joissa korostuvat vastuullisesti pyydettyjen ja jäljitettävien kalojen suosiminen. Lisäksi kiinnostus on noussut kalastuksesta aiheutuvien päästöjen vähentämistä kohtaan. Metro-tukun valikoimassa ASC- ja MSC-sertifioinneista tunnistaa vastuullisesti kalastetut tai kasvatetut kalat sekä äyriäiset.

 

Makuja kaukomaista

Kala-annoksiin haetaan nyt makuja niin Intiasta, Kiinasta kuin Meksikosta. Erilaista makumaailmaa saa helposti maustamalla ja rohkeitakaan makuyhdistelmiä ei kaihdeta. Tuunaa siis kalasta mielenkiintoinen makumatka!

 

Fastfood- tai snack-nälkään

Fastfoodin suosiolle ei näy loppua, mikä näkyy myös kalatuotteissa. Fish and chipsistä on edetty jo pitkälle ja messujen innovaatiokilpailun voittikin Kalaneuvoksen kirjolohipekoni. Tuote on saatavilla Metro-tukusta. Kuivatut kalat ja erilaiset snack-tuotteet tarjoavat vaihtoehtoja välipalaistumisen trendiin, joka on tullut osaksi suomalaistakin ruokakulttuuria.

 

Kalaa ilman kalaa

Ruotojen kanssa ei tarvitse tapella, kun kasvipohjaiset kalavaihtoehdot ovat vakiinnuttaneet paikkansa. Soijasta, levästä tai herneestä valmistetut kalankorvikkeet ovat nostaneet suosiotaan Euroopassa ja näille kannattaakin pitää silmät auki.

 

Meristä laboratorioon

Vaihtoehdoksi perinteiselle kalankasvatukselle nousee tulevaisuudessa laboratoriokasvatettu kala. Eläinten hyvinvoinnin turvaamisen lisäksi laboratorioissa syntyy kalaa ilman allergeenejä tai ympäristölle haitallisia aineita.