Kokous- ja kongressihotelli Hanaholmen on onnistunut luomaan laadukkaista ruokatuotteista yhden vetovoimatekijöistään, kun ravintola Plats vakuuttaa pohjoismaalaisella ruokafilosofiallaan. Isojen volyymien hallinnassa sekä tärkeässä tuotekehitystyössä Metro-tukku on korvaamaton apu.
Hanasaaren kaunis ja tunnistettava miljöö kutsuu kokous- ja hotellivieraita, jotka arvostavat hyvää ruokaa. Vuonna 2023 Espoon parhaaksi ravintolaksi niin Länsiväylän lukijoiden kuin kriitikoiden toimesta äänestettyä ravintola Platsia luotsaa keittiöpäällikkö Lukas Hemnell.
”On hienoa saada vahvistusta omalle tekemiselle. Tällainen tunnustus on iso selkään taputus kaikille, jotka täällä työskentelevät.”
”Kahdeksan vuotta sitten lähdimme kehittämään toimintaa ajatuksella, että yksi syy valita meidät on herkullinen ruoka. Olemme saaneetkin ihmiset viihtymään täällä pidempään laadukkaan ruoan ansiosta. Kasvaneiden kävijämäärien perusteella olemme onnistuneet panostamaan oikeisiin asioihin”, kertoo Hanaholmenin hotellinjohtaja Kai Mattsson.
Hanaholmen on hotellin lisäksi ruotsalais-suomalainen yhteistyö- ja kulttuurikeskus palvellen vuosittain noin 60 000–80 000 kävijää. Osalle ainoa syy tulla Hanaholmeniin on nauttia Platsin sesonkien mukaan vaihtuvasta pohjoismaalaisesta makupaletista.
Kunniaa raaka-aineille annosten nimiä myöten
Hemnell on koko uransa tehnyt pohjoismaalaista ruokaa ja Platsin keittiön ydinporukka on toiminut yhdessä toistakymmentä vuotta.
”Tiimityöskentelyllä kehitämme toimintaa. Haemme vaikutteita matkoilla Ruotsiin, mutta ideat muokkautuvat kuitenkin aina oman tekemisen kautta meidän näköisiksemme.”
Platsissa panostetaan lähiruokaan ja oma kalastaja varmistaa tuoreen päivän saaliin myös sieni- ja marjametsältä.
”Kaikki lähtee aina raaka-aineesta, jota kunnioitamme ja siten yritämme korostaa sen makuja mahdollisimman paljon. Kaikki annoksemme on myös nimetty aina kahden raaka-aineen mukaan, esimerkiksi Ahventa ja hernettä.”
Sama linja jatkuu hotelliaamiaisella, jossa on esillä vain tuotteita, jotka tiedetään hyviksi.
”Ei massaa, vaan laatua,” Hemnell tiivistää.
Vaikka tuotenimikkeitä on rajattu määrä, ovat volyymit kuitenkin valtavat, jolloin hyvä tukkuliike on tärkeä kumppani.
Valtavat volyymit ratkaistavana
”Näin isossa kokonaisuudessa à la carte -ravintolan pyörittäminen ei ole ihan helppoa, kun volyymit ovat huomattavan suuret ja yhtä aikaa samasta keittiöstä odotetaan menun annoksia ja esimerkiksi täydennyksiä ison juhlan buffetiin”, sanoo Hemnell.
Mattsson ja Hemnell ovat tyytyväisiä, että Metro-tukku vastaa niin hyvin heidän tarpeisiinsa valikoimalla ja palvelulla.
”Meillä saattaa olla jopa 300 lounasvierasta päivässä, ja Metro Fresh Cut -tuotteet ovat tärkeitä tehostamaan keittiön työskentelyä”, Hemnell kertoo.
”Tilaamme myös paljon asioita, mitä perusravintola ei tarvitse ja Metro-tukku on hyvin pyrkinyt aina ratkaisemaan meidän haasteitamme. Tukussa ei ole kyse vain valikoimasta ja hinnasta”, Mattsson miettii.
Metro-tukun avainasiakaspäällikkö Marko Sotejeff tietää, että erityisesti uusille asiakkaille saattaa tulla yllätyksenä, kuinka laajaa valikoimaa ja joustavaa palvelua Metro-tukku pystyy tarjoamaan.
”Pystymme takaamaan riittävät volyymit, mutta yhtä aikaa toimimaan notkeasti. Henkilökohtaisella palvelulla varmistuu, että kaikki hoituu. Kysyn aina asiakkailta, onko jotakin, missä voimme tukkuna auttaa”
Tuotteet kiertävät nopealla rytmillä Hanaholmenissa, jolloin oikea toimitusrytmi ja tuotteiden saatavuus ovat tärkeitä.
”Menekit ovat älyttömiä määriä tiettyinä aikoina, joten uutta tavaraa on tärkeää saada oikeaan aikaan. Meille on tärkeää, että Metro-tukulla ollaan kiinnostuneita saamaan kaikki toimimaan ja toimintaa seurataan sen kehittämiseksi”, Hemnell toteaa.
Kokoustarjoiluille enemmän vaatimuksia – tukku mukana tuotekehityksessä
Hanaholmen on pienehkö hotelli, mutta iso kokouskeskus 12 kokoustilalla, joista suurin on 231-paikkainen auditorio. Kokoustarjoiluja kohtaan on ollut selvästi nähtävissä uudenlaisia odotuksia.
”Ei pelkkä kahvi ja makea leivoinnainen enää kiinnosta. Kokoustuotetta piti kehittää raikkaammiksi ja hyödynsimme Metro-tukun keittiömestaria Juuse Mikkosta projektissa”, Mattsson kertoo.
”Tukun apu tuotekehityksessä on ollut erittäin positiivinen juttu. On hyvä päästä pois omista tiloista sekä saada uusia ideoita ja fressiä intoa tekemiseen sitä kautta”, kiittelee Hemnell Konepajan tukun Demo kitchenillä toteutettua tuotekehityspäivää.
Mattssonin mukaan uudet näyttävät tuotteet on otettu ilolla vastaan.
”Se on saanut hyvää asiakaspalautetta, ja erityisesti itse tehdyt mehut ja smoothiet ovat tykättyjä.”
Loppuvuoden hitti on joulupöytä
Hanaholmenilla loppuvuodesta tahti vielä kiihtyy yritystilaisuuksien määrän kasvaessa marraskuussa. Niiden hiivuttua kuhinaa saa aikaan Platsin suosittu joulupöytä, julborden, joka tarjoillaan tänä vuonna 9.12.- 20.12.2024.
”Suomalais-ruotsalaisen joulupöytämme alkuruoat ovat kaikkein tykätyimpiä. Kinkku ja laatikot eivät kuulu tarjoiluun, vaan mukana on paljon kaloja, sillejä ja mätejä. Menua hiotaan hiukan vuosittain, mutta liikaa emme halua muuttaa, koska meillä on vakikävijöitä, jotka odottavat tiettyjä elementtejä”, Hemnell kuvailee.
Joulun ja uuden vuoden jälkeenkin Hanaholmenilla on syytä juhlaan, sillä 2025 on 50-vuotisjuhlavuosi.
”Se tulee näkymään niin menussa kuin juhlanäyttelyn muodossa, ja on jälleen yksi syy lisää tulla tutustumaan ainutlaatuiseen Hanaholmeniin”, Mattsson summaa.