Skip to content

Blogi > Ekologisesti lämpöä – Caverionilta energiaviisautta Metro-tukkuihin

Ekologisesti lämpöä – Caverionilta energiaviisautta Metro-tukkuihin

Uudistuva Metro-tukku on ravintolayrittäjän työpari myös vastuullisuudessa. Toiminnan kehittäminen mahdollisimman energiatehokkaaksi kylmälaitteidenkin osalta on Metro-tukulle tärkeää uudistuvassa tukkuverkostossa. Metro-tukun ja Caverionin yhteistyön myötä energiaviisaat tukut tarjoavat vastuullisen vaihtoehdon asiakkaille.

 

Vastuullisuus alkaa energiaviisaista tukuista

”Ympäristön kuormituksen minimoiminen jo alkutekijöissä on ravintola- ja tukkualalla tärkeää, mikä Metro-tukulla on ymmärretty hyvin. Energiatehokkuus on Metro-tukulla tahtotila, jota Caverion on saanut toteuttaa kylmälaiteratkaisuissa tukuissa ympäri Suomen”, kertoo Caverionilla Wihuri Metro-tukulle asiakkuuspäällikkönä toimiva Timo Hartvik.

Caverion käyttää vain luonnonmukaisia kylmäaineita ja kylmälaitteiden suunnittelussa sekä valmistuksessa hyödynnetään kotimaista osaamista. Caverion on tuonut Metro-tukkuihin energiaviisautta eli hankitun energian mahdollisimman tehokasta hyötykäyttöä.

”Tukkutoiminnassa kylmäketjut vaativat energiaa, mutta myös tuottavat, minkä hyödynnämme lämmityksessä. Toisin sanoen yksi kilowatti kylmälaitteiden energiaa pystytään hyödyntämään moneksi kilowatiksi lämpöenergiaa.”

Energiaviisailla ratkaisuilla Metro-tukku edistää asiakkaidensa vastuullisuutta. Kun energiankulutusta on pienennetty jo elintarvikeketjun alkupäässä, annos ravintolalautasella on ympäristöystävällisempi.

 

Metro-tukun kylmälaitteista koko Konepaja lämpimäksi

Caverion yhdistää Metro-tukuissa vastuullisuutta älykkääseen ympäristöön. Kylmäjärjestelmässä etävalvonnalla ja automaatiolla aikaansaadaan tasaisten ja valvottujen olosuhteiden lisäksi merkittäviä energiansäästöjä. Lisäksi luonnonmukainen kylmäaine hiilidioksidi ominaisuuksillaan mahdollistaa paremman lämmön talteenoton.

”Kun yhdistämme CO2-kylmälaitteisiin lämpöpumppuratkaisun, saamme huomattavasti enemmän energiaa irti kuin perinteisillä toteutuksilla.”

Energiaviisauden ansiosta ei tuoteta myöskään hukkalämpöä, vaan se hyödynnetään kiinteistöön.

”Esimerkiksi Metro-tukun tulevan lippulaivatukun kylmälaitteiden tuottama energia lämmittää koko Konepajan kiinteistön, ei vain Metro-tukun tiloja. Tässä erityisen hienoa on paikallisuus; syntyvä energia hyödynnetään suoraan kohteessa ilman ylimääräisiä siirtoja minnekään”, Timo sanoo.

 

Energiatehokkailla kokonaisuuksilla kulutus alas

”Energiansäästö on päivän sana, mutta Metro-tukku on puhunut kanssamme energiatehokkuudesta jo kauan ennen nykyistä energiakriisiä ja halunnut mahdollisimman kehittynyttä tekniikkaa kiinteistöihinsä. Yleisesti kaupan ketjussa mietitään energiatehokkuutta, mutta monessa paikassa toteutusta ei viedä näin pitkälle kuin Metro-tukussa”, Timo kiittelee.

Caverion ja Metro-tukku ovat yhteistyössään keskittyneet siihen, että tukuissa kokonaisuus on energiatehokas eikä vain yksittäiset kylmälaitteet.

”Meillä on Caverionilla laaja repertuaari osaamista, jota olemme saaneet hyödyntää tukkujen kylmälaiteuudistuksissa. Yhdessä suunnitellut ja oikein mitoitetut kokonaisuudet ovat tuoneet ympäristöystävällisiä sekä pitkäkestoisia ratkaisuja”, Timo sanoo.

Onnistuneiden muutosten puolesta puhuvat selvät luvut.

”Yksi merkittävä satsaus energiatehokkuuteen oli esimerkiksi Metro-tukku Vantaan logistiikkakeskuksen automaation lisääminen vuoden 2020 alussa. Investointi maksoi itsensä takaisin kolmessa kuukaudessa, mikä kertoo tehokkuuden huomattavasta paranemisesta.”

 

Lippulaivatukun kylmälaitteet projektina vailla vertaa

Caverion on ollut intohimolla mukana Metro-tukun matkalla yhä energiatehokkaammaksi yli kymmenen vuotta.

”Ympäristöarvot ja yhteisöllisyys ovat Caverionille ja Metro-tukulle yhteisiä arvoja, joten on ollut yhdessä helppo viedä tukkujen energiatehokkuutta uudelle tasolle. Avoimella keskustelulla olemme saaneet aikaan hienoja lopputuloksia.”

Caverion on toteuttanut kylmälaiteuudistuksia muun muassa Oulun, Kuopion ja Tampereen tukuissa ja suunnitelmat kaikkiin toimipisteisiin ovat valmiina. Vaikka suosikkeja ei pitäisi paljastaa, on Konepajan lippulaivatukku ollut erityisen mukaansatempaava kohde Timolle.

”Aloitimme nyt kesäkuussa kylmälaitteiden asennuksen Konepajalla, ja perusajatuksena on juurikin energiaviisaus ja ympäristön huomioiminen. Muutos entiseen on todella iso, kun yhdistämme 120-vuotiaaseen kiinteistöön 2020-luvun tekniikan. Konepajan tukku on aivan mahtava projekti Caverionille, rehellisesti sanottuna once in a lifetime -kokemus.”