Skip to content

Blogi > Antipasto tekee arjesta juhlan

Antipasto tekee arjesta juhlan

Vähemmän on joskus enemmän. Erityisen hyvin sanonta pitää paikkansa antipastolautasessa. Kun tarjolle valitsee laadukkaita tuotteita ja kiinnostavia makuja, valikoiman ei tarvitse olla valtava.

 

Katso esimerkiksi nämä Metro-tukun oman maahantuonnin antipastot

”Antipastoista saa helposti näyttävän ja maukkaan katseenvangitsijan. Niiden tehtävänä on leikata pahin nälkä ja toisaalta saada makunystyrät odottamaan varsinaista ateriaa”, Wihuri Metro-tukun keittiömestari Juuse Mikkonen sanoo.

Antipastot ovat Italiaan ja Espanjaankin päin kallellaan. Niinpä valikoimassa on usein erilaisia leikkeleitä, marinoituja vihanneksia, joku juusto, leipää ja kenties oliiveja. Monet antipastot voi asetella suoraan purkista tarjoilulautaselle, mutta pienellä tuunauksella niistä tekee omannäköisiä ja -makuisia.

”Esimerkiksi oliiveja voi maustaa chilihiutaleilla, tuoreyrteillä tai vaikka appelsiininkuorella. Käyttäisin aika klassisia, vahvojakin makuja, jotka eivät kuitenkaan jyrää pääraaka-ainetta, vaan tukevat sen makumaailmaa”, Mikkonen sanoo.

Toisaalta lautaselle voi kerätä vaikkapa grillattuja, öljyssä säilöttyjä paprikoita, aurinkokuivattua tomaattia ja latva-artisokkaa maustettuna esimerkiksi fenkolinsiemenillä, lehtipersiljalla ja sitruunamehulla. Miksei lisää makua voisi saada myös ripauksella paahdettua valkosipulia.

”Juustot ovat itsessään herkullisia, mutta niiden ohessa voisi tarjota vaikka mostarda di fruttaa, eli pilkottuja hedelmiä sinappiliemessä. Sopii erinomaisesti vahvojen juustojen kanssa”, Mikkonen vinkkaa.

Keski-Euroopassa loppuiltapäivän baarikierroksella antipastolautanen tuodaan yleensä pyytämättä pöytään juomatilauksen yhteydessä.

”Monessa paikassa antipastot ovat hämmästyttävän laadukkaita. Siihen toivoisi meilläkin päästävän”, Mikkonen sanoo.

 

Teksti Leena Filpus