Skip to content

Asiakaspalvelun blogi > Helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan aikana

Helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan aikana

Ruokavirasto on antanut 22.3.2022 päätöksen tiettyjen elintarvikkeiden pakollisia pakkausmerkintöjä koskevista helpotuksista. Päätöksen taustalla ovat Ukrainan sodan aiheuttamat raaka-aineiden saatavuusongelmat mm. auringonkukkaöljyn osalta.

Saatavuusongelmista johtuen tuotteiden valmistusreseptejä saatetaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla siten, että elintarvikkeelle merkitykseltään vähäinen raaka-aine voidaan korvata muulla raaka-aineella tai jättää kokonaan pois.

Ruokaviraston päätöksellä tuotteita voidaan myydä käyttäen jo olemassa olevia pakkausmateriaaleja ja vanhoilla pakkausmerkinnöillä, kun huomioidaan tuoteturvallisuuteen liittyvät asiat.

Ainesosamuutoksista viestitään asiakkaille ja niissä tapauksissa, joissa korvaava raaka-aine muuttaa merkittävästi tuotteen ravintosisältöä, esimerkiksi rasvahappokoostumusta haitalliseen suuntaan, kerrotaan elintarvikkeen muuttunut, todellinen ravintoarvotieto. Jos korvaava ainesosa on yleisesti allergioita tai intoleransseja aiheuttava aine, ilmoitetaan se aina pakkauksessa, esimerkiksi tarralla sekä verkkokaupassa tuotteen yhteydessä.

Ruokaviraston päätös on voimassa enintään 30.9.2022 saakka. Varastoon ja vähittäismyyntiin 30.9.2022 mennessä saatetut, päätöksen mukaiset elintarvikkeet saa myydä loppuun päätöksen edellyttämällä tavalla. Ruokavirasto arvioi päätöksen uusimistarvetta ennen sen voimassaolon päättymistä.

Verkkokaupassamme tuotteen yhteydessä olevassa ainesosaluettelossa kerrotaan selkeästi, jos tuotteen koostumuksessa on muutoksia.