Syksyn herkullisin ja kaunein risotto toimii niin alku- kuin pääruokana ja sopii täydellisesti sadonkorjuun sesonkiin! Reseptissä ollaan käytetty kurpitsaa, paahdettua naurista, pikkelöityä keltajuurta ja spelttiä. Speltti on muuten myös hyvä kotimainen vaihtoehto riisille.
Myskikurpitsaa
Kasvislientä
Etikkaa
Sokeria
1 Sipuli
1 Solo-valkosipuli
3 dl Spelttiä
2 dl Valkoviiniä
6 dl Kasvislientä
1 dl Kurpitsapyrettä
100 g Parmesaania
2 rkl Creme fraichea
50 g Voita
Myskikurpitsapyree: Paahda kurpitsakuutiot uunissa kypsäksi. Aja kurpitsat blenderissä pyreeksi kasvisliemen kanssa.
Pikkelöity keltajuuri: Kuumenna etikka (1 osa), sokeri (2 osaa) ja vesi (3 osaa) kattilassa, kunnes sokerit ovat liuenneet nesteeseen. Anna liemen jäähtyä.
Viipaloi keltajuuret mandoliinilla. Lisää keltajuuret jäähtyneeseen pikkeliliemeen.
Paahdetut nauriit: Pilko nauriit haluamasi kokoisiksi lohkoiksi. Lisää nauriille öljyä ja suolaa. Paahda uunissa, kunnes ovat ruskistuneet hieman. Voit viimeistellä vielä värin tummemmaksi paahtamalla kaasupolttimella lisää.
Speltti risotto: Freesaa sipulikuutioita ja pieneksi pilkottu valkosipuli kattilassa tai kasarissa. Lisää speltit joukkoon ja freesaa vielä hetki.
Lisää valkoviiniä niin, että speltit juuri ja juuri peittyy. Keitä spelttiä koko ajan sekoittaen, kunnes valkoviini on haihtunut/imeytynyt lähes kokonaan.
Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun liemi on lähes kokonaan imeytynyt. Lisää lientä niin kauan, kunnes speltti alkaa olemaan lähes kypsä.
Lisää kurpitsapyree ja sekoita joukkoon.
Lisää joukkoon creme fraiche.
Lisää voi ja parmesaani, ja sekoita joukkoon.
Lisää sitruunan mehua tuomaan happoa annokseen.
Mausta vielä tarvittaessa suolalla. Koristele annos paahdetuilla naurislohkoilla ja pikkelöidyillä keltajuurilla.